top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Acht manieren waarop de Start-Up Nation de bijen probeert te redden


Foto via Wix.


Rosh Hashana staat voor de deur, en dat betekent honing op onze tafels en honingbijen in onze gedachten. Het is geen geheim dat de nederige honingbij in gevaar is. De wereldwijde bijenpopulatie sterft in een duizelingwekkend tempo als gevolg van een dodelijke combinatie van moderne vraag en natuurlijke stress zoals klimaatverandering.


Dit is een grote zorg, want ongeveer een derde van alle planten en plantaardige producten die we consumeren, is afhankelijk van bestuiving door bijen.


In echte Startup Nation-stijl werken Israëlische individuen en bedrijven om deze ramp te verzachten, met behulp van alle middelen van technologie, innovatie en out-of-the-box denken. ISRAEL21C heeft het allemaal voor u uitgezocht.

Foto via WixBeewise wil traditionele, houten kasten vervangen door hightech, autonome kasten. Foto met dank aan Beewise via ISRAEL21C


Traditionele bijenkorven vereisen dat imkers zich kleden in volledige hazmat-uitrusting, een roker aansteken voordat ze ze openen en vervolgens de bijen handmatig voeden en water geven en de honing verzamelen. Deze uitgebreide handarbeid betekent dat commerciële imkers slechts eens in de paar weken bij elke korf komen, waarbij veel bijen verloren gaan door ziekten, plagen of andere problemen.


Maar niet meer - de Israëlische startup Beewise heeft een autonome bijenkorf ontwikkeld, Beehome genaamd, die tot 40 bijenkolonies, of 2 miljoen bijen, kan huisvesten en voor hun gezondheid en onderhoud kan zorgen met behulp van computervisie, AI en precisierobotica. Alle gegevens worden via de app naar de imkers verzonden om hen op de hoogte te stellen van eventuele problemen zodra ze zich voordoen.


BioBee produceert hommels om honingbijen te ontlasten


Foto via BioBee


BioBee Biological Systems , een oud Israëlisch bedrijf dat meer dan 35 jaar teruggaat, was een pionier op het gebied van natuurlijke landbouwproducten. Voor natuurlijke bestuiving bedacht het een ingenieuze oplossing: gewone hommels gebruiken om planten te bestuiven in plaats van overbelaste honingbijen. Het bedrijf produceert deze bijen, die in tegenstelling tot de meer kieskeurige honingbijen die zonlicht nodig hebben om hun werk te doen, ook planten kunnen bestuiven in bewolkte omstandigheden of zelfs in kassen. BioBee-producten worden in 100 landen verkocht.


Edete's kunstmatige bestuivingstechnologie vervangt honingbijen


Een prototype van Edete's mechanische bestuiver aan het werk. Foto met dank aan Edete.


Voor degenen die bang zijn dat honingbijen op een dag niet langer in staat zullen zijn om gewassen te bestuiven, biedt Edete's kunstmatige bestuivingstechnologie een tweetraps kunstmatige bestuivingsservice die lijkt op het natuurlijke werk van bijen, in die zin dat er verschillende processen zijn voor het verzamelen en verspreiden van stuifmeel.


Stuifmeel wordt verzameld van mechanisch geoogste bloemen, waarvan het systeem het stuifmeel scheidt, opslaat en een jaar later, tijdens de bloeiperiode, verspreidt met behulp van een kunstmatige bestuiver. Het bedrijf schaalt momenteel zijn oplossing op en test het op amandel- en pistachebomen in Israël en Californië.


Israel Honey Board deelt gratis bomen uit


De Israëlische Honingraad brengt de 529 erkende imkers van het land en hun talloze bijen samen. Foto door Kai Hawes op Unsplash


De Israëlische Honingraad groepeert de 529 erkende imkers en hun 120.000 bijenkorven in het land en biedt hen een scala aan diensten. Deze omvatten een samenwerking met Keren Kayemeth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) om elk jaar ongeveer 100.000 gratis zaailingen te verstrekken die worden geplant om het verlies van open gebieden te compenseren en de bijen een gezond, gevarieerd dieet te geven. Het bestuur ondersteunt ook onderzoek naar onderwerpen als de kolonie ineenstortingsstoornis (CCD), die aan de basis ligt van de kleverige situatie van de bijen.


BeeHero monitort bijenkorven en voorspelt aandoeningen


Bijen zijn vatbaar voor rampen, zoals de wanorde van de instorting van de kolonie, die veel technologische oplossingen proberen te verminderen. Foto door Alfonso Navarro op Unsplash


BeeHero, met het hoofdkantoor in Californië en onderzoek en ontwikkeling in Tel Aviv, is een startup die sensoren ontwikkelde voor installatie in bijenkasten. De gegevens die deze sensoren verzamelen, ondergaan machine learning-algoritmen om mogelijke aandoeningen te voorspellen, waardoor commerciële imkers de gezondheid van hun kolonies in realtime kunnen aanpakken en op de hoogte kunnen blijven van bestuivingscycli.


Bee-io maakt bijenvrije honing


De moderne vraag naar honing legt een druk op de bijen, die ook klimaatverandering en ziektes moeten bestrijden. Foto door Cool Calm Design Lab op Unsplash


Bee-io wil bijen van hun kleverige last verlichten en de golden syrup produceren zonder hen, zodat ze zich kunnen concentreren op bestuiving en de garantie van onze toekomstige omgeving en voedselvoorziening. Het bedrijf produceert zijn eigen nectar, filtert het, verwerkt het om het in honing te veranderen en verdampt het vervolgens om een ​​normale honingtextuur te bereiken. Het resultaat is volgens het bedrijf premium, milieuvriendelijke en heerlijke honing. Alleen zonder bijen.


ToBe pakt de aartsvijand van de honingbij aan


Screenshot ToBe


De parasitaire varroamijt voedt zich met honingbijen en infecteert ze met gevaarlijke virussen. Om hele kolonies te beschermen tegen instorten, heeft ToBe de Hivemaster ontwikkeld, een geautomatiseerd apparaat in de bijenkorf dat anti-varroa-miticide rechtstreeks in de bijenkorf spuit. De verbindingen komen in minuscule en precieze hoeveelheden vrij, zonder de bijen of de netelroos te schaden.


Het toevluchtsoord op het eiland dat angelloze bijen redt


Netanel Moshe Sagi en zijn moeder, Daniela Gemma Abravanel. Foto met dank aan Netanel Moshe Sagi via ISRAEL21C


De in Israël geboren Netanel Moshe Sagi en zijn moeder, Daniela Gemma Abravanel, hebben een holistische retraite op het Mexicaanse eiland Cozumel, Holistic Tikun genaamd, waar yoga-, meditatie- en Kabbala-lessen worden aangeboden.


Tot nu toe, zo traditioneel (ish). Maar hun toevluchtsoord is ook de thuisbasis van 24 geredde kolonies angelloze bijen, Meliponini-bijen genaamd, die ernstig worden bedreigd door ontbossing die wordt aangewakkerd door de vee-industrie. Gasten van het resort krijgen een rondleiding door de kolonies, proeven de uitzonderlijke honing van de bijen en leren over de verwoestende effecten die menselijke activiteiten hebben op hun omgeving.68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page