top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Acht meer dan 4000 jaar oude struisvogeleieren ontdekt in de Nitzana zandduinen in de Negev


De struisvogeleieren. Foto Emil Aladjem / Israel Antique Authority


Acht meer dan 4000 jaar oude struisvogeleieren werden ontdekt bij een oude vuurplaats in de Nitzana zandduinen in de Negev. Deze zeldzame vondst, voorlopig gedateerd tussen 4.000 en 7.500 jaar geleden, werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving van de Israel Antiquities Authority in de landbouwvelden van Be'er Milka.


De opgraving werd uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority, geïnitieerd door het Joods Nationaal Fonds en de plannen van de Regionale Raad van Ramat Negev om nieuwe landbouwgrond voor te bereiden voor Be'er Milka.


De vondsten in de zandduinen van Nitzana. Foto: Emil Aljam / Israel Antiquities Authority


"We vonden een camping, die zich uitstrekt over ongeveer 200 vierkante meter), die al sinds de prehistorie werd gebruikt door de woestijnnomaden", zegt Lauren Davis, de opgravingsdirecteur van de Israel Antiquities Authority. “Op de locatie vonden we verbrande stenen, vuurstenen en stenen werktuigen, evenals aardewerkscherven, maar de echt bijzondere vondst is deze verzameling struisvogeleieren. Hoewel de nomaden op deze plek geen permanente bouwwerken hebben gebouwd, laten de vondsten ons hun aanwezigheid in de woestijn voelen. Deze campings werden snel bedekt door de duinen en werden gedurende honderden en duizenden jaren opnieuw blootgelegd door de zandbeweging. Dit feit verklaart de uitzonderlijke bewaring van de eieren, waardoor we een kijkje kunnen nemen in de levens van de nomaden die in de oudheid door de woestijn zwierven.”


Struisvogels kwamen veel voor in het gebied vanaf de vroege prehistorie totdat ze in de loop van de 19e eeuw in het wild uitstierven. Hun eieren zijn gevonden op archeologische vindplaatsen uit verschillende periodes, wat het belang van struisvogeleieren als grondstof weerspiegelt.


De opgraving in de Nitzana duinen. Foto Emil Aladjem / Israel Antique Authority


“We vinden struisvogeleieren op archeologische vindplaatsen in begrafeniscontexten, en als luxeartikelen en waterkantines. Natuurlijk werden ze gebruikt als voedselbron: één struisvogelei heeft de voedingswaarde van ongeveer 25 normale kippeneieren!” zegt dr. Amir Gorzalczany van de Israel Antiquities Authority, die het onderwerp heeft onderzocht. “Soms zijn er zelfs sporen van versieringen en insnijdingen op struisvogeleieren, waaruit blijkt dat ze als decoratief item worden gebruikt. Het is interessant dat hoewel struisvogeleieren niet ongebruikelijk zijn bij opgravingen, de botten van de grote vogel niet worden gevonden. Dit kan erop wijzen dat mensen in de antieke wereld de struisvogel vermeden en tevreden waren met het rapen van hun eieren.”


"De nabijheid van de groep eieren tot de vuurplaats geeft aan dat dit geen natuurlijke toevallige vondst is, maar het opzettelijk verzamelen van de eieren", zegt Davis. “Een van de eieren werd direct in de vuurplaats gevonden, wat het besef versterkte dat ze hier als voedsel werden gebruikt. De struisvogeleieren waren geplet maar goed geconserveerd, ondanks het feit dat ze onbedekt zaten in de oppervlaktelaag.”


Lauren Davis, de opgravingsdirecteur van de Israel Antiquities Authority. Foto: Emil Aljam / Israel Antiquities Authority


Davis voegt eraan toe dat wetenschappelijk onderzoek na de opgraving informatie zal toevoegen over de exacte ouderdom van de vindplaats. “Na de opgraving gaan we de eieren reconstrueren, net als een puzzel. Het hele ei kan ons de soort vertellen, en precies waarvoor ze werden gebruikt. Wat mij betreft is elke eierschaal goud waard! Ik kijk erg uit naar het onderzoek in de labs. Het beste ligt nog voor ons!”


Eli Escuzido, directeur van de Israel Antiquities Authority, zegt: “De verzameling struisvogeleieren van Be’er Milka is een zeldzame en fascinerende vondst. Het lijkt erop dat de eieren het hebben overleefd omdat ze zo lang bedekt waren door de zandduinen en vanwege het relatief droge klimaat in het gebied. De vondsten gaan rechtstreeks van de opgraving naar het nieuwe analytische laboratorium in de Jay en Jeanie Schottenstein National Campus for the Archaeology of Israel, waar ze verdere observatie en onderzoek zullen ondergaan.”

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page