top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

ADA, een anti-jam GPS-systeem, werd met succes gebruikt tijdens operatie 'Guardian of the Walls'


ADA-multiply jammers. Foto via IAI


Het innovatieve ADA Anti-Jam GPS-systeem van Israel Aerospace Industries (IAI), ontworpen om GPS/GNSS-navigatie te beschermen tegen storingen, is geïntegreerd in geavanceerde platforms die worden gebruikt door de Israëlische luchtmacht (IAF), inclusief in F-16 straaljagers en verschillende soorten UAS.


Het ADA-systeem heeft blijk gegeven van operationele volwassenheid en is in de strijd bewezen in het bieden van immuniteit tegen GPS-stoorzenders, het meest recentelijk is de effectiviteit ervan aangetoond in 'Operation Guardian of the Walls' afgelopen mei.


Daarnaast wordt het ADA-systeem gebruikt door een aantal internationale klanten op verschillende lucht-, land- en zee-platforms.


Begin 2017 won IAI de aanbesteding van het Israëlische Ministerie van Defensie om het ADA-systeem te integreren in een van de geavanceerde luchtlandingsplatforms van de IAF. IAI voorzag de Israëlische Luchtmacht van een uitgebreide, geavanceerde oplossing op basis van een Controlled Reception Pattern Antenna (CRPA) met unieke technologische mogelijkheden. De integratie van ADA maakt de continue werking mogelijk van elektronische systemen die afhankelijk zijn van satellietnavigatie wanneer GPS-stoorzenders of andere mechanismen worden gebruikt om satellietsignalen te blokkeren of te verstoren.


ADA-O, een afgeleide van het ADA-systeem, vormt een aanvulling op het bestaande ADA-portfolio door een optimale oplossing te bieden voor land- of zeeplatforms die buitenactiviteiten vereisen. ADA-O is compatibel met verschillende platforms en biedt een unieke, effectieve en volwassen operationele oplossing voor communicatie-, navigatie- en commando- en controlesystemen. Eenvoudige installatie zorgt voor snelle integratie op platforms van eindgebruikers, zoals APC's, artilleriekanonnen, MCCV's en communicatieschuilplaatsen. ADA-O is ook geschikt voor integratie op maritieme platforms."Elektronische oorlogsvoering vormt een evoluerende bedreiging voor satellietnavigatie-systemen. De integratie van het ADA-systeem om verschillende platforms te beschermen tegen GNSS-jammers is een essentieel onderdeel van elk platform of missiesysteem dat

GNSS-ontvangers in het algemeen en GPS-ontvangers in het bijzonder, gebruikt. Als zodanig vormt het een cruciaal element van elke operationele organisatie van het moderne leger,” zei Jacob Galifat, IAI’s VP en General Manager van de IAI-MALAM afdeling.


“Als kenniscentrum voor de ontwikkeling van technologisch geavanceerde wapensystemen, is IAI er trots op ADA te leveren aan de IAF en aan onze wereldwijde klanten, en blijft het aanpassen aan veranderende bedreigingen en klantbehoeften, waaronder gebruikers op het land en op zee. Gezien zijn bewezen vermogen om een ​​oplossing te bieden voor zo'n belangrijke operationele uitdaging, zijn we van mening dat ADA een sterk zakelijk potentieel heeft voor tal van landen en klanten, aldus Galifat".


De meeste navigatie-, communicatie- en oorlogsvoeringsystemen die in moderne platforms zijn geïntegreerd, zijn afhankelijk van de continue beschikbaarheid van GPS/GNSS-satellieten. Het ADA-productportfolio, ontwikkeld door IAI, is compatibel met een breed scala aan satellietnavigatiesystemen (GNSS). De state-of-the-art technologie implementeert meerdere mitigatiemethoden en gespecialiseerde digitale signaalverwerkingsalgoritmen. De veelzijdigheid van het systeem vergemakkelijkt de integratie in tal van platforms, waaronder straaljagers en helikopters, UAS, grondplatforms zoals tanks en gepantserde personeelsdragers, maritieme platforms en geleide munitie.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page