top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Afghaanse wielerkampioen Fariba Hashimi tekent bij Israel Cycling Team


Israël – Premier Tech Roland-eigenaar Sylvan Adams met Fariba Hashimi. Foto Noa Arnon via Premier Tech


Er waren zondag emotionele taferelen bij de finish van het Afghaanse nationale wielerkampioenschap, toen de zussen Fariba (19) en Yulduz (22) Hashimi als eerste en tweede eindigden. Het kampioenschap werd gehouden in ballingschap in Zwitserland, waarbij dergelijke evenementen werden verboden door de Taliban.


De zusters waren vertrokken, enkele dagen voordat de Taliban Kabul binnentrokken. Fabina is sindsdien begonnen met het opbouwen van een nieuw leven in Italië.


Na haar overwinning bood het Women's WorldTour -team Israël - Premier Tech Roland Fariba een contract voor het komende seizoen aan, dat ze graag accepteerde. De plek op het roster betekent dat Fariba een kans heeft om de Tour de France Femmes te rijden, en met de aankondiging van een U23 Continental-team in de maak, zal Yulduz haar volgend jaar vergezellen.


IPT-eigenaar Sylvan Adams, die een sleutelrol speelde bij de reddingsoperaties die honderden Afghanen hielpen om in augustus 2021 aan de Taliban te ontsnappen, zei: “We schrijven hier geschiedenis, want deze twee dappere vrouwen worden de eersten uit hun land die dit niveau van de sport bereiken. Het maakt deel uit van onze toewijding om jonge fietsers van over de hele wereld te helpen - van ontwikkelingslanden tot oorlogsgebieden. Van ons Racing for Change -initiatief in Rwanda tot Afghanistan, we zijn meer dan een wielerteam.”


Foto Noa Arnon via Premier Tech


Het was ook een goede professionele beslissing op basis van verdienste, legt Ruben Contreras uit, de eigenaar en manager van Israel – Premier Tech Roland. "Beide zussen raceten voor het Italiaanse team Valcar en toonden belofte", zei hij. "We verwachten dat ze veel vooruitgang zullen boeken bij ons."


Maar voor de nieuwe kampioen, zoals ze uitlegde, betekende de kans zoveel meer dan alleen carrièrevooruitzichten. Fariba zei: “Ik kan niet liegen – het is zo spannend, maar het is ook druk. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik deze kans zou krijgen om voor een WorldTour -team te rijden en om in de Tour de France te racen. Ik ga de strijd aan en race voor alle vrouwen in Afghanistan. Mijn land vandaag is gevaarlijk voor veel van de vrouwen daar wonen. Vrouwen zijn niet vrij om te leven en te bloeien zoals ze willen, maar als ze me zien rijden in de TDF met de Afghaanse kleuren zullen ze zien dat alles mogelijk is.”


Er deden ook 49 dappere vrouwen mee aan de race, waaronder 400 Afghaanse vrouwen, gered van de Taliban dankzij de Canadese zakenman en filantroop Sylvan Adams, de eigenaar van het UCI World Tour-team - Israel - Premier Tech, die samenwerkte met IsraAID, een internationale niet-gouvernementele humanitaire hulporganisatie gevestigd in Israël, en de Asian Cycling Confederation, om de vrouwen in veiligheid te brengen.


Sommigen hadden moeite om de race uit te rijden, omdat ze slechts enkele maanden geleden waren gered en niet de tijd of middelen hadden om te trainen. Maar ze gaven niet op, ook niet toen het parcours van 57 kilometer martelend aanvoelde.


Een van die vrouwen, Zarifa Hussaini (20) was buiten adem en uitgeput, maar glimlachte breed toen ze de finish bereikte en zei: "Het was erg moeilijk om te finishen na meer dan een jaar worstelen om te ontsnappen, opgeven en stoppen. Het was mijn vrijheidsrace, en ik kon het me niet veroorloven om te stoppen.”


56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page