top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

AI-aangedreven platform verbetert de nauwkeurigheid op de bouwplaats


Ter illustratie. Foto door Scott Blake op Unsplash


Heb medelijden met de arme aannemer. In 98 procent van de grote bouwprojecten leiden logistieke uitdagingen tot kostenoverschrijdingen van meer dan 30%.


Bovendien wordt 77% van de nieuwbouwprojecten minstens 40% te laat opgeleverd. Constructiefouten en risicobeperkingskosten dragen 10% tot 30% bij aan dit cijfer.


Wat moet een serieuze aannemer doen?


De in Tel Aviv gevestigde startup SiteAware, die zojuist een Series B-financieringsronde van $ 15 miljoen heeft opgehaald, biedt een AI-aangedreven Digital Construction Verification (DCV) -platform dat een "digitale tweeling" creëert van een gebouw in aanbouw.


Elke fase van nieuwbouw - kern, casco of interieur - wordt gedocumenteerd met drones, on-site camera's of mensen op de grond.


De afbeeldingen worden geüpload naar de SiteAware-cloud, die de afbeeldingen van het daadwerkelijke werk tot nu toe automatisch vergelijkt met zijn digitale tweeling.


De software van SiteAware legt digitale modellen van opeenvolgende scans op elkaar om te vergelijken met geüploade ontwerpdocumenten. De AI-algoritmen van het bedrijf zijn getraind op meer dan 100.000 database-elementen.


Gesignaleerde bouwfouten worden in realtime onder de aandacht gebracht van aannemers en projectmanagers met bruikbare inzichten. SiteAware bouwt een database van element-voor-element constructiegegevens die verder kunnen worden gebruikt om zijn digitale vergelijkingsengine aan te drijven.


Met dank aan SiteAware


"Bouwfouten en de daaruit voortvloeiende behoefte aan nabewerking zijn een steeds groter probleem", zegt SiteAware CEO Zeev Braude tegen ISRAEL21C, verwijzend naar "de complexiteit die inherent is aan de hedendaagse bouwprocessen."


Braude richtte SiteAware op in 2015 nadat hij CEO was van GreenRoad , dat ook helpt ongevallen en fouten te voorkomen door het gedrag van gebruikers te volgen, maar dan in het rijden in plaats van in de bouw. De oorspronkelijke naam van het bedrijf, Dronomy, benadrukte de drone-afbeeldingscomponent van de SiteAware oplossing.


Slim en veilig


“In de bouw is het niet altijd mogelijk om fouten te herstellen. Om ze aan het einde van het project te corrigeren, kost veel geld”, vertelde Braude aan de Israëlische zakelijke publicatie Globes. “Fouten bij het bouwen kunnen leiden tot ruimteverlies of problemen in het kozijn of lekkages in het gebouw, met een schade van tientallen miljoenen dollars tot gevolg.”


De inzichten van SiteAware omvatten het verifiëren van de lay-out en afwerking van het project, evenals het verstrekken van details over de installatie van metselwerk, waterdichting, gevelbekledingselementen en afdichtingsmiddelen.


Het SiteAware platform helpt ook de bouwkosten laag te houden en de blootstelling aan onvoorziene bouw-, verzekerings- en aansprakelijkheidsrisico's te beperken.


SiteAware heeft tot nu toe $30 miljoen opgehaald, inclusief de ronde die in januari werd afgerond. De R&D is gevestigd in Israël, terwijl een kantoor in Houston de verkoop en marketing verzorgt. Betalende klanten zijn onder meer Hines, Trammell Crow Company, Whiting Turner en de Ryan Companies.


SiteAware is een van het groeiende aantal bouwtechnologiebedrijven in Israël en de rest van de wereld. Het in Londen gevestigde SenSat maakt ook modellen van bouwprojecten, evenals de Azure Digital Twins- en Project Bonsai - initiatieven van Microsoft.


Andere concurrerende bedrijven in de bouwsector zijn HoloBuilder , Buildots en OpenSpace.


Desalniettemin zei Emmanuel Timor, een algemene partner bij Vertex, het VC-fonds dat de laatste ronde leidde, dat de DCV van SiteAware "een game changer is ... een pad baant voor de hele bouwsector om te volgen."


Klik hier om over 10 andere Israëlische oplossingen te lezen die ernaar streven de bouw slim en veilig te maken.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page