top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

AI overschrijdt de laatste grens met geautomatiseerde obit-tool


Afbeelding door mdjaff op Freepik


Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) heeft nu officieel de laatste grens overschreden, met een tool die rouwenden helpt hun dierbaren te eren door een doordachte en uitgebreide overlijdensadvertentie op te stellen.


De technologie, ' Finding Words ' genaamd, is ontwikkeld door de Israëlische startup Empathy, aldus ISRAEL21C.


Empathy biedt een persoonlijke assistent-app die mensen helpt om te gaan met het overlijden van een dierbare - door hen te helpen de rekeningen en abonnementen van de overledene op te zeggen, taken te delen met andere familieleden, belangrijke documenten op te slaan of meer te leren over het rouwproces.


De gratis Finding Words-tool stelt gebruikers in staat om informatie over de overledene in te vullen, van waaruit een eerste concept voor een overlijdensbericht wordt gegenereerd dat vervolgens handmatig kan worden bewerkt. Het publiceert het overlijdensbericht niet en onthult geen persoonlijke informatie.


Instructies vragen gebruikers om eenvoudige en informatieve antwoorden op de vragen te geven, zoveel mogelijk te delen voor een rijker overlijdensbericht en zich geen zorgen te maken over formulering of grammatica.


Deze informatie omvat de volledige naam van de overledene, bijnaam, geboortedatum en overlijden, geboorteplaats en overlijden, laatste verblijfplaats en omstandigheden van overlijden, als gebruikers dat willen delen. Het informeert naar familieleden, de details van de ceremonie, de opleiding, carrière, militaire dienst en andere levensgebeurtenissen van de overledene, evenals persoonlijkheid en interesses en de favoriete herinneringen van gebruikers aan de overledene.


Met de sterfdag van haar grootmoeder in aantocht, probeerde Naama Barak van ISRAEL21C de tool. Binnen enkele ogenblikken na het invullen van de gegevens was het geautomatiseerde overlijdensbericht compleet – en voor ongeveer 80 procent nauwkeurig.


Naast het correct vertalen van de gegeven details in zinvolle zinnen, genereerde de AI ook enkele cliché-uitdrukkingen waardoor mijn oma zich zou omdraaien in haar graf, en misschien wel het belangrijkste was dat de details van de begrafenis helemaal verkeerd waren.


En toch, aangezien de pop-up die op het scherm verschijnt bij het genereren van het concept gebruikers eraan herinnert: "AI is geweldig, maar niet perfect", en het bedrijf vereist dat gebruikers bevestigen dat ze begrijpen dat er enige handmatige bewerking nodig is vóór publicatie.


Je kunt Woorden Zoeken hier proberen.
109 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page