top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Alles wat u moet weten over de nieuwe lightrail van Tel Aviv


De Rode Lijn tuft door Tel Aviv. Foto met dank aan NTA via ISRAEL21c


De Red Line van Tel Aviv's langverwachte Dankal Light Rail maakte zijn eerste reis op 17 augustus en ging de volgende dag om 05.40 uur open voor het publiek.


De graafwerkzaamheden voor het openbaar vervoerproject begonnen in 2011 en zouden eind 2022 in gebruik moeten worden genomen. De Rode Lijn heeft om verschillende redenen te kampen gehad met meerdere vertragingen, waarvan de meest recente een storing in het remsysteem was die werd ontdekt in de testfase.


Roltrappen die naar een Red Line-metrostation leiden. Foto met dank aan NTA via ISRAEL21c


De aftrap verliep ook niet soepel, geteisterd door protesten over het feit dat de Rode Lijn niet zal werken op Shabbat en Joodse feestdagen. Tegenstanders van dit beleid zijn onder meer de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, die het openingsevenement boycotte, hoewel hij tijdens de eerste reis wel een ritje maakte met andere hoogwaardigheidsbekleders.


Aangeprezen als onderdeel van Israëls grootste openbaarvervoersproject ooit, is het de bedoeling dat de Dankal Light Rail uiteindelijk drie lijnen zal omvatten - rood, groen en paars - die door 14 grootstedelijke steden van Tel Aviv lopen met 139 stations, aldus ISRAEL21c.


Volgens NTA Metropolitan Mass Transit System , het overheidsbedrijf dat toezicht houdt op het project, zal de Groene Lijn lopen van Holon en Rishon LeZion in het zuiden, door Tel Aviv en naar Herzliya in het noorden. De Purple Line begint in de oostelijke buitenwijken van Ramat Gan en Givatayim voordat hij aankomt in het hart van Tel Aviv.Dit is wat u moet weten over de rode lijn:


 • De rode lijn omvat een route van 34 haltes en 24 kilometer tussen de zuidelijke buitenwijk Bat Yam in Tel Aviv (negen stations) en de noordoostelijke buitenwijk Petah Tikva in Tel Aviv (acht stations). Tussendoor zijn er drie stations in Bnei Brak, twee stations in Ramat Gan en 12 stations in Tel Aviv-Jaffa. Tien van de stations zijn ondergronds.

 • Treinen komen elke zes minuten aan en zullen naar verwachting dagelijks 234.000 passagiers vervoeren.

 • Het in- en uitstappen van stations gaat via een Rav Kav-kaart of betaalapp. Met kaartautomaten op elk station, die toegankelijk zijn voor slechtzienden en slechthorenden, kunnen passagiers Rav Kav-kaarten kopen en laden met een creditcard, meerdere passagiers valideren en bestemmingen valideren en selecteren. Sommige automaten accepteren contant geld.

 • Dankal bestaat uit twee met elkaar verbonden elektrische tramstellen die plaats bieden aan 450 passagiers met een mix van vaste en opklapbare stoelen en staanplaatsen met handgrepen.

 • De trams zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens en zijn uitgerust met geavanceerde LED-verlichting, een wifi-netwerk en informatieschermen.

 • Alle trams bevatten beveiligingscamera's die constant uitzenden naar de bestuurderscabine en naar het treincontrolecentrum. Bovendien kunnen passagiers in geval van nood communiceren met de bestuurder of het controlecentrum via een digitaal intercomsysteem dat zich in elke auto bevindt.

 • Elke tram heeft acht elektrische motoren die worden gevoed door een bovenleiding die langs het spoor is geïnstalleerd. Wanneer de trein remt of bergafwaarts rijdt, produceert deze energie die wordt teruggevoerd naar het systeem. Op deze manier kan hij ongeveer 15% van de energie produceren die hij verbruikt.

 • Het remsysteem maakt gebruik van een stof die overvloedig aanwezig is in de kust van Tel Aviv: zand. Elke keer dat de trein remt, wordt zand uit een ingebedde container voor de wielen gespoten om de wrijving geleidelijk te verhogen.

 • Bij het reizen door tunnels wordt de snelheid van de Dankal Light Rail automatisch bepaald door de afstandsbediening. Als de trein bovengronds rijdt, wordt hij gecoördineerd met stoplichten en heeft hij voorrang op kruispunten om ritten korter te maken.

 • Een consortium genaamd The Tevel Group is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van de Dankal Light Rail. Tevel bestaat uit het Israëlische busbedrijf Egged en twee Chinese bedrijven.

Klik hier voor ISRAEL21c's inleiding over wat u kunt verwachten als u per bus of trein in Israël reist.151 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page