top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Als het meezit kunnen we op Mars humus eten


Humus. Foto door Ludovic Avice op Unsplash


Mocht de mensheid ooit naar Mars verhuizen, dan zal ze waarschijnlijk een paar aardse gemakken missen. Hoog onder hen zal natuurlijk hummus zijn, de universeel geliefde en super voedzame kikkererwtenspread.


Om zo'n tragisch lot te vermijden, worden Israëlische kikkererwten nu naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd voor een reeks experimenten waarin buitenaardse kweektechnieken worden onderzocht.


De kikkererwtenzaden, een Israëlische variëteit genaamd "Zehavit", reizen naar de ruimte vanuit het comfort van een miniatuurkas die is ontwikkeld door de Israëlische hummus maker Strauss Aviv Labs. Het zal op 19 februari aan boord van het vrachtruimtevaartuig Cygnus vliegen als onderdeel van een commerciële bevoorradingsmissie naar het ISS.


Daar zullen ze deel gaan uitmaken van het toepasselijk genaamde "Space Hummus" -project dat hydrocultuurtechnieken voor plantengroei in gewichtloosheid zal testen met als doel de productiviteit te maximaliseren en efficiënt beheer van hulpbronnen op toekomstige ruimtekolonies op de maan en Mars mogelijk te maken.


Wetenschappers zullen experimenten uitvoeren om te bepalen hoe goed de plantengroei kan worden gecontroleerd, door op afstand de wortelgroei te observeren en te beheersen door middel van video en stilstaande beelden. De experimenten zullen gedeeltelijk worden uitgevoerd door Eytan Stibbe , de tweede Israëliër die de ruimte in gaat.


Miniatuurkas die kikkererwtenzaden naar de ruimte brengt. Foto met dank aan Aviv Labs via ISRAEL21C


"We kunnen de planten in toekomstige kolonies niet 'in het wild laten groeien', omdat ze dan snel zonder hulpbronnen komen te zitten", legt Yonatan Winetraub, medeoprichter en experiment-visionair van SpaceIL, aan ISRAEL21C uit. "Onze hoop is om onze technologie te gebruiken om de groeisnelheid van kikkererwten in de ruimte te beheersen zonder zwaartekracht en met beperkte middelen."


Niemand weet of kikkererwten in de ruimte kunnen groeien. Dit is nog nooit geprobeerd, voegt Winetraub toe.


"De uitdaging is niet alleen hoe we zoveel mogelijk kikkererwten kunnen telen, maar ook hoe we de manier waarop ze worden gekweekt kunnen controleren, zodat we onze beperkte middelen kunnen maximaliseren. Hoe meer we leren om voedsel te verbouwen met minder middelen, hoe beter we voorbereid zullen zijn op de uitdagingen die ons ook op aarde te wachten staan.”


56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page