top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Amerika keurt verkoop van het "David's Sling"-wapensysteem aan Finland goed


Foto GPO


Woensdag werden minister van Defensie Yoav Gallant, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, generaal-majoor (res.) Eyal Zamir en directeur van het IMOD Directorate of Defense R&D (DDR&D), Brig. Generaal (res.) Dr. Daniel Gold, door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht van het besluit van de regering om de aankoop door Finland van het David's Sling Weapon System goed te keuren. De directeur van de Israel Missile Defence Organization (IMDO), Moshe Patel, leidde het proces samen met tegenhangers van het Finse Ministerie van Defensie.

"David's Sling" is een geavanceerd raketafweersysteem dat mede is ontwikkeld en geproduceerd door de IMDO van het Israëlische Ministerie van Defensie en de US Missile Defense Agency. Het industriële team wordt geleid door Rafael Advanced Systems. Het systeem onderschept geavanceerde bedreigingen, waaronder ballistische raketten, kruisraketten, drones en meer.

Volgens de aankoopovereenkomst zal Israël het David's Sling-wapensysteem aan Finland verkopen, waaronder de door Israël en de VS gecoproduceerde onderscheppers en door Israël geproduceerde raketwerpers en radarsystemen. De Finse versie van het systeem zal gezamenlijk worden ontwikkeld door Israëlische en Amerikaanse bedrijven, onder leiding van Rafael Advanced Systems en Raytheon Technologies Cooperation, in samenwerking met Finse industrieën, die elk bijdragen aan specifieke taken. Het systeem zal worden geïntegreerd in de commando- en controlesystemen van Finland.

Minister van Defensie Yoav Gallant: “De goedkeuring die vandaag door de Amerikaanse regering is verleend voor de verkoop van de David's Sling, een gezamenlijk ontwikkeld systeem door Israël en de Verenigde Staten, markeert een belangrijke stap in de richting van de realisatie van een historische overeenkomst tussen Israël en Finland. Dankzij baanbrekende technologieën die zijn ontwikkeld door de slimste koppen van de defensie-industrie, zoals David's Sling, zijn we in staat onze banden met landen over de hele wereld te versterken, onze veiligheid te versterken en de positie van Israël in de wereld te verbeteren. Ik wil de Finse regering en mijn collega, de Finse minister van Defensie, de heer Antti Häkkänen, bedanken voor hun vertrouwen in het Israëlische leger en de defensie-industrie. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze overeenkomst een nieuwe mijlpaal zal vormen in de samenwerking tussen onze landen die onze reactie op mondiale en regionale bedreigingen zal verbeteren.

Ik wil mijn gewaardeerde collega, generaal Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie en de Amerikaanse regering bedanken voor hun steun aan deze belangrijke overeenkomst.”


Directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Defensie, Generaal-majoor (Res.) Eyal Zamir: Het Israëlische Ministerie van Defensie wil de Amerikaanse regering bedanken voor de goedkeuring van de verkoop van het David's Sling-wapensysteem aan Finland, een systeem dat gezamenlijk is ontwikkeld door Israël en de Verenigde Staten. Het Israëlische Ministerie van Defensie zal tijdens het hele proces nauw samenwerken met de Amerikaanse regering. We hebben goede hoop dat de uiting van vertrouwen van Finland in het Israëlische raketafweersysteem, samen met de Amerikaanse goedkeuring van de verkoop, extra Europese landen zal aanmoedigen om de samenwerking met het Israëlische defensie-instituut en de defensie-industrie te versterken."

Directeur van de DDR&D, Brig. Gen. (Res.) Dr. Daniel Gold: Het David's Sling Weapon System is operationeel sinds 2017 en speelt een belangrijke rol in de meerlagige lucht- en raketafweerarray van de staat Israël. We zijn trots op de keuze van Finland voor het Israëlisch-Amerikaanse systeem en zijn blij met de goedkeuring van de Verenigde Staten om verder te gaan. We richten ons nu op het afronden van de overeenkomst in de nabije toekomst."


Dr. Yuval Steinitz, voorzitter van RAFAEL: "We verwelkomen de Amerikaanse goedkeuring voor de verkoop van het "David's Sling"-systeem aan Finland en danken het Israëlische Ministerie van Defensie voor het promoten en ondersteunen van het project. Het geavanceerde "David's Sling"-systeem heeft getrokken grote belangstelling in de wereld vanwege zijn unieke, geavanceerde mogelijkheden en we zijn erg trots op de ontwikkeling ervan. Nadat het systeem al operationeel is geworden in Israël, zal het de luchtverdedigingscapaciteiten van Finland aanzienlijk verbeteren en we verwachten meer overeenkomsten in de toekomst. "
107 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page