top of page
 • Barak Ravid

ANALYSE: 'Bibi's chaotische eerste maand'


Foto GPO


Massale protesten. Internationale veroordeling. Het ontslaan van een vertrouwde minister. De eerste maand in functie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was ronduit chaotisch.


Waarom het ertoe doet: zelfs voordat Netanyahu werd beëdigd, had de regering-Biden haar bezorgdheid geuit over wat de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël zou betekenen voor de Palestijnen en de betrekkingen tussen de VS en Israël.

 • De zorgen van de VS zijn alleen maar groter geworden door het plan van Netanyahu om het rechtssysteem van zijn land te herzien en door de acties van enkele van zijn ministers.

 • In veel opzichten vertoont de politieke sfeer in Israël overeenkomsten met de chaotische eerste weken van de Trump-regering, toen de Amerikaanse regering nieuw controversieel beleid aankondigde dat het publiek boos maakte.

Waar staan ​​de zaken...

Een ongekende strijd met de Hoge Raad:

 • De regering van Netanyahu rolde haar plan voor de gerechtelijke revisie veel eerder en veel sneller uit dan velen hadden verwacht.

 • Aanleiding was de verwachte uitspraak van het Hooggerechtshof over de vraag of Aryeh Deri , de leider van de ultraorthodoxe Shas-partij, vanwege zijn strafrechtelijke veroordelingen in het verleden als minister mocht dienen. Die uitspraak kwam vorige week, toen 10 van de 11 rechters van het hooggerechtshof stemden om Deri's benoeming in te trekken, waardoor Netanyahu gedwongen werd een van de meest ervaren ministers in zijn regering te ontslaan .

 • De regering gebruikte de beslissing van het Hooggerechtshof als voorwendsel om haar aanvallen op het gerechtelijk apparaat te laten escaleren en de inspanningen om haar plan voort te zetten te versnellen.

 • "Mensen gebruiken de enorme macht die ze hebben gekregen om de wil van het volk te vervangen - dit zal zich tegen hen keren", zei minister van Justitie Yariv Levin tijdens een evenement dat maandagavond werd gehouden door Netanyahu en zijn senior ministers in de Knesset om solidariteit te betuigen met deri.

Groeiende publieke onvrede:

 • Het gerechtelijke revisieplan heeft het Israëlische publiek boos gemaakt. Meer dan 130.000 mensen in heel Israël kwamen afgelopen weekend bijeen tegen de regering van Netanyahu. Verwacht wordt dat de protesten zullen voortduren.

 • De Israëlische technologiesector, de ruggengraat van de Israëlische economie, heeft zich bij de protesten aangesloten. Enkele honderden technologiebedrijven gingen dinsdag in symbolische staking. Techwerkers, die demonstreerden in Tel Aviv, blokkeerden enkele minuten een van de hoofdwegen.

 • Velen in de zakelijke en financiële sector hebben zich ook bij de protesten aangesloten en hun bezorgdheid geuit dat de verzwakking van het democratische systeem de Israëlische economie zal schaden.

 • Ondertussen had het hoofd van de Israëlische centrale bank dinsdag een ontmoeting met Netanyahu en naar verluidt zijn bezorgdheid geuit over het effect van het gerechtelijk plan op de kredietwaardigheid van het land.

Internationale veroordeling:

 • De regering van Netanyahu was nog geen week aan de macht toen ze internationaal werd veroordeeld vanwege het bezoek van de ultranationalistische minister Itamar Ben-Gvir aan de Tempelberg , ook wel bekend als de Haram al-Sharif of de Al-Aqsa Moskee.

 • Het bezoek veroorzaakte al hoge spanningen en de relatie tussen de nieuwe Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever lijkt op ramkoers te liggen.

Wat te zien: de Israëlische president Isaac Herzog probeert gesprekken tussen de regering, de oppositie en de president van het Hooggerechtshof te vergemakkelijken om tot een overeengekomen plan voor justitiële hervorming te komen. Vooralsnog heeft Herzog weinig vooruitgang geboekt.

 • "Het gebrek aan dialoog verscheurt ons van binnenuit. Dit kruitvat staat op ontploffen. Het is een tijd van nood en de verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal", zei Herzog dinsdag.

Wat volgt: Het doel van de regering is om de eerste fase van de wetgeving inzake het gerechtelijk plan in april in een eerste hoorzitting goed te keuren.

 • Velen in de coalitie en de oppositie denken dat pas dan zinvolle gesprekken over een compromisformule kunnen beginnen.

51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page