top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Antiviraal Covid-19 medicijn laat veelbelovende resultaten zien

Ter illustratie. Foto Michelle Leman van Pexels


In de strijd tegen Covid-19 hebben nieuwe antivirale medicijnen die oraal als pillen kunnen worden toegediend, zoals Paxlovid van Pfizer of Molnupiravir van Merck, het potentieel om een ​​dodelijke pandemie om te zetten in een beheersbare ziekte.


Nu gooit een Israëlische startup voor medische diagnostiek zijn farmaceutische hoed in de antivirale ring.


Tollovir van Todos Medical heeft zojuist een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische fase 2-studie afgerond, die vroeg werd afgesloten nadat de eerste gegevens een positieve werkzaamheid lieten zien bij 31 in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten. Resultaten toonden klinische verbetering 2,7 dagen sneller dan de placebogroep. Het medicijn is getest op de Alpha-, Beta- en Delta-varianten van Covid, maar niet op Omicron.


Er waren geen Covid-gerelateerde sterfgevallen in de Tollovir-groep versus 22% Covid-gerelateerde sterfgevallen in de placebogroep. Eén patiënt met Tollovir had mechanische beademing nodig.


Ten minste één Israëlisch medisch centrum, Shaare Zedek in Jeruzalem, staat nu tollovir toe op basis van "medelevend gebruik".


De volgende stap is een fase 2/3 klinische studie ter ondersteuning van autorisaties voor noodgevallen in de Verenigde Staten en Europa.


"We zijn al begonnen met het voorbereiden van de productie voor commerciële hoeveelheden Tollovir, zodat we zendingen kunnen afleveren in rechtsgebieden waar we verwachten versnelde toestemming voor gebruik in noodgevallen te krijgen", aldus Todos CEO Gerald Commissiong tegen ISRAEL21C.


Tollovir is een 3CL-proteaseremmer met een sterke anti-cytokine-activiteit. Cytokinestormen en cytokine-afgiftesyndroom zijn levensbedreigende systemische inflammatoire syndromen, vaak veroorzaakt door een virus zoals Covid-19.


3CL-proteaseremmers, ontdekt door Technion chemicus Dorit Arad in 2004, zijn enzymen die een essentiële rol spelen bij de replicatie van virussen zoals SARS-CoV-2.


Todos is opgericht in Rehovot en heeft een kantoor in New York City. Het bedrijf ging een joint venture aan met NLC Pharma om zowel 3CL-proteaseremmers als diagnostische tests te ontwikkelen die gericht zijn op het specifieke enzym. Arad richtte in 2006 NLC Pharma op en is momenteel de CTO.


"De recente opkomst van de Omicron-variant heeft de gezondheidszorg op de rand van instorten gebracht", zei Arad. “Tollovir zou een ongelooflijk krachtig hulpmiddel kunnen zijn om het overlijden te verminderen en patiënten sneller te stabiliseren, waardoor hun hersteltijd van deze slopende ziekte wordt verkort. Tollovir zal helpen de curve af te vlakken door ziekenhuiscapaciteit vrij te maken om meer patiënten te zien en andere, meer routinematige niet-COVID-gerelateerde ziekenhuisbehandelingen uit te voeren.”


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page