top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aquacultuurtechnologie maakt van zeewier een superfood op maat voor de toekomst van de mensheid


Onderwater zeewiertuin, Bat Yam. Foto door Doron Ashkenazi via ISRAEL21C


Het kweken van designer zeewier met behulp van innovatieve technologie die is ontwikkeld door Israëlische onderzoekers, zou kunnen helpen een einde te maken aan ondervoeding wereldwijd.


In het wetenschappelijke tijdschrift Innovative Food Science & Emerging Technologies werd een studie beschreven met behulp van de modernste aquacultuurtechnologie om zeewieren te verrijken door promovendus Doron Yehuda Ashkenazi, die werkte onder leiding van prof. Avigdor Abelson van de Universiteit van Tel Aviv en Prof. Alvaro Israel van Haifa's Israel Oceanographic and Limnological Research Institute (IOLR).


"Zeewier kan worden beschouwd als een natuurlijk superfood, overvloediger in de noodzakelijke componenten van het menselijke dieet dan andere voedselbronnen", zegt Ashkenazi tegen ISRAEL21C.


Doctoraat student Doron Yehuda Ashkenazi (links) en Prof. Avigdor Abelson. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv


Een innovatieve aquacultuurbenadering in twee stappen integreert zeewier en vinvis om het superfood te verrijken met doelbewust geselecteerde voedingsstoffen, eiwitten, voedingsvezels en mineralen.


Aquacultuur is milieuvriendelijk omdat er geen land, zoet water of kunstmest voor nodig is, en het zeewier zuivert het water waarin het groeit. Het proces helpt daarom bij het handhaven van het ecologische evenwicht tussen het mariene en kustmilieu.


Voor het onderzoek kweekte Ashkenazi lokale soorten van de algen Ulva , Gracilaria en Hypnea in de buurt van viskwekerijen, gevoed met voedselrijk visafvalwater en gekweekt onder speciale omstandigheden om de groeisnelheid, eiwitniveaus en gezonde koolhydraten en mineralen te verhogen.Prof. Alvaro Israel met zeewier

Het verrijkte zeewier kan populaties helpen die lijden aan ondervoeding en voedingstekorten, zegt Ashkenzai, evenals een vegetarisch of veganistisch dieet aanvullen. Het zeewier zou zelfs gebruikt kunnen worden in cosmetica en veevoer.


Lay-out van het land-based, outdoor, aquacultuursysteem gestationeerd op IOLR, Haifa. Foto met dank aan IOLR


"Een eigenaar of ondernemer van een boerderij kan van tevoren een productielijn plannen voor zeewier die rijk is aan de stoffen waarin hij geïnteresseerd is, die kan worden gebruikt als gezondheidsvoedsel of voedingssupplementen", zegt hij.


Andere onderzoekers die deelnamen aan de studie zijn Guy Paz, Yael Segal en Shoshana Ben-Valid van IOLR in Haifa; Merav Nadav Tsubery van de Bar-Ilan Universiteit; en Eitan Salomon van het IOLR National Center for Mariculture, Eilat.

40 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page