top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Arabische Golfstaten vaardigen sancties uit tegen IRGC, Hezbollah-financiers en hun volmachten


De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Screenshot YouTube


Het Terrorist Financing Targeting Centre (TFTC) heeft 16 personen, entiteiten en groepen gesanctioneerd die zijn aangesloten bij een verscheidenheid aan regionale terroristische organisaties, die eerder door de Verenigde Staten als zodanig waren aangewezen.


De doelen omvatten drie personen die banden hebben met de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-Qods Force (IRGC-QF), vier met ISIS gelieerde personen en één bedrijf, zes Boko Haram-financiers en terroristische groeperingen Saraya al-Ashtar en Saraya al-Mukhtar. Deze TFTC-aanwijzingsactie markeert het vijfde jaar van gecoördineerde TFTC-sanctieacties gericht op terrorismefinanciering.


Het Terrorist Financing Targeting Centre (TFTC) is opgericht om de multilaterale inspanningen van de Verenigde Staten en de Golfstaten – Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) – te versterken om regionaal witwassen van geld en financieringsnetwerken van terrorisme tegen te gaan.


TFTC-leden bestrijden deze netwerken via drie hoofdlijnen: het identificeren, volgen en delen van informatie over netwerken voor terrorismefinanciering; het coördineren van gezamenlijke disruptieve acties; en het aanbieden van training voor capaciteitsopbouw en bijstand bij de bestrijding van de financiering van terrorisme.


"In de afgelopen vijf jaar hebben de TFTC-lidstaten zich beziggehouden met een breed scala aan activiteiten op het gebied van terrorismefinanciering op het Arabische schiereiland, met als doel de regionale verdediging en capaciteiten om terrorismefinanciering tegen te gaan te versterken", aldus staatssecretaris van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen. Brian E. Nelson.


“De acties van de TFTC van vandaag zijn een teken van de vastberadenheid en toewijding van de TFTC-lidstaten om te blijven werken aan deze doelen, evenals eenheid in de toewijding om de volledige reikwijdte van terrorismefinancieringsactiviteiten uit te roeien. De TFTC is een duidelijke demonstratie van de multilaterale aanpak van de regering Biden-Harris om het bereik van onze sancties te versterken door middel van coördinatie met belangrijke partners.”


De sancties zijn gericht tegen Ali Qasir, Meghdad Amini en Morteza Hashemi, leden van twee netwerken die worden geleid en ondersteund door de Quds Force en Hezbollah. De netwerken stellen de Quds Force in staat haar betrokkenheid bij de verkoop van Iraanse olie te verdoezelen, volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën.


Qasir, Amini en Hashemi witwassen ook geld voor Hezbollah-functionarissen en dekmantelbedrijven. Amini en Qasir hebben de leiding over een netwerk van bijna 20 mensen en frontbedrijven in meerdere landen die werken aan het verplaatsen en verkopen van tientallen miljoenen dollars aan goud, elektronica en vreemde valuta voor de IRGC en zijn volmachten.


Hashemi runt ondertussen een aantal bedrijven vanuit Hong Kong en het vasteland van China en gebruikt zijn toegang tot het internationale financiële systeem om grote sommen geld wit te wassen voor de Quds Force en Hezbollah. Burgers van de Volksrepubliek China richtten bankrekeningen op en dienden als stro-eigenaren voor Hashemi's bedrijven. Ze kochten namens Hashemi ook producten voor tweeërlei gebruik uit de VS voor Iran.


Saraya al-Mukhtar en Saraya al-Ashtar, twee aan de IRGC gelieerde groepen gevestigd in Bahrein, werden maandag ook aangewezen door de TFTC.


Saraya al-Mukhtar krijgt naar verluidt financiële en logistieke steun van de IRGC. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is het doel van de groep zelf om "de weg vrij te maken voor Iran om meer invloed uit te oefenen in Bahrein en daarbuiten". De groep heeft ook aanslagen beraamd op Amerikaans personeel in Bahrein en heeft geld geboden voor de moord op Bahreinse functionarissen.


Saraya al-Ashtar is een "door Iran geleide terroristische organisatie die is gericht op het destabiliseren van de regio", aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor talrijke terroristische aanslagen op politie- en veiligheidsdoelen in Bahrein en roept op sociale media op tot geweld tegen de Bahreinse, Britse, Saoedi-Arabische en Amerikaanse regeringen. De groep krijgt materiaal en training van de IRGC.


Maandag werden ook aanvullende sancties uitgevaardigd tegen entiteiten die banden hebben met ISIS en Boko Haram.77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page