top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Archeologisch bewijs voor de locatie waarmee de Romeinse ballista stenen werden afgevuurd (video)


De opgravingssite van de Russische Compound. De ballista stenen, het fysieke bewijs van

de strijd die 2000 jaar geleden plaatsvond, zijn zichtbaar op de vloer. Foto Yoli

Schwartz / Israel Antiquities Authority


Het nieuwe computer gebaseerde onderzoek van archeoloog Kfir Arbiv van de Israel Antiquities Authority leverde ballistische berekeningen op van het 2000 jaar oude slagveld


Vandaag op de dag dat Joden vasten vanwege Tish B'Av op de 9e Av, presenteert de Israel Antiquities Authority, de resultaten van een nieuw onderzoeksproject dat licht werpt op de macht van het Romeinse leger en de plekken van hun aanval op Jeruzalem in de strijd die leidde tot de vernietiging van de Tweede Tempel.


"De vasten van de 9e Av herdenkt de dag van de vernietiging van de Tweede Tempel", zegt Kfir Arbiv, onderzoeker van de Israel Antiquities Authority. “De tempel werd verwoest in 70 GT, na een belegering van vier maanden en een intensieve strijd onder leiding van de Romeinse generaal Titus om de stad te veroveren en de opstand die vier jaar eerder door de Joden was begonnen, te onderdrukken. De Romeinen hadden een goed opgeleid enorm leger, uitgerust met de beste militaire innovaties van hun tijd. Het was een meedogenloze oorlogsmachine.”


De opgravingssite van de Russische Compound. De ballista-stenen, het fysieke bewijs van de strijd die 2000 jaar geleden plaatsvond, zijn zichtbaar op de vloer. Foto Yoli Schwartz / Israel Antiquities Authority


Arbiv registreerde systematisch Romeins militair materieel dat was gevonden bij opgravingen in Jeruzalem, waarvan er vele werden gevonden bij de opgravingen die hij samen met Dr. Rina Avner leidde in de Russische Compound, grenzend aan het gemeentehuis van Jeruzalem. Het Romeinse arsenaal dat tot nu toe is blootgesteld, omvat honderden ballista stenen van verschillende grootte die werden gelanceerd vanaf geavanceerde schietmachines tot een afstand van 100-400 m, kleine slingerstenen die werden gebruikt door getrainde infanterie en katapultmachines die speerpunten lanceerden over een afstand van 150 –200 meter. Speren, zwaarden en pijlpunten, inclusief zware pijlpunten die pantser kunnen doordringen.


Speerpunt van de strijd tegen het Romeinse leger. Foto Clara Amit, Israel Antiquities Authority


"We weten uit de historische bronnen dat het Romeinse leger enorme belegeringsrammen gebruikte om de vestingmuren te bestormen, en belegeringstorens die de hoogte van de muren bereikten, maar deze zijn nog niet gevonden in Jeruzalem", zegt Amit Reem, directeur van Israël. Oudheden Autoriteit Regio Jeruzalem.


Het onderzoek van Arbiv concentreerde zich op de honderden ballista stenen en zijn analyse definieerde verschillende maten en gewichten. Sommige, gericht tegen mensen, werden tegen de muren gelanceerd om te voorkomen dat de Joodse rebellen boven de muren uitkwamen, en andere zwaardere werden fel tegen de muren gelanceerd om ze binnen te dringen.


De opgravingssite van de Russische Compound. De ballista stenen, het fysieke bewijs van de strijd die 2000 jaar geleden plaatsvond, zijn zichtbaar op de vloer. Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Volgens Arbiv: "Met behulp van de computer heb ik alle ballista's precies gevonden waar ze werden gevonden. Ik hield rekening met de lokale topografie en de locatie van de vestingmuren uit de Tweede Tempelperiode, en ik maakte ballistische berekeningen, inclusief de lanceerhoek en de werpafstand van de stenen. Alle gegevens werden vergeleken met de bekende joodse historicus Josephus' eigentijdse gedetailleerde beschrijvingen van de strijd en de verovering en vernietiging van Jeruzalem, in zijn boek 'The History of the Jewish War against the Romans'."


Enorme katapultpijlpunten die werden gelanceerd vanaf ballista-vuurmachines, gevonden bij de opgravingen van de Russische compound. Foto Kfir Arbiv, Israel Antiquities Authority


Volgens het onderzoek bevonden enkele van de artillerie-machines van het Romeinse leger zich in het centrum van de moderne stad Jeruzalem, in het Nahalat Hashiva gebied, bijgenaamd 'Kattenplein'. Het onderzoek toont ook voor het eerst de vermoedelijke potten aan waar het Romeinse leger de stad binnendrong.


De opgravingen van de Russian Compound hebben een deel van de Derde Muur blootgelegd, de derde verdedigingslinie die de stad omringde. Op een gegeven moment werd een uitzonderlijk grote concentratie ballista stenen gevonden, waarvan sommige na gebruik gebroken waren. Het was duidelijk dat het Romeinse leger hun inspanningen hier concentreerde, en honderden, zo niet duizenden ballista stenen werden naar deze plek geleid.


“Dit is niet verwonderlijk”, zegt Arbiv, “want wie deze plek beheert, domineert het hele gebied en het lot van de stad. Dit komt overeen met het verhaal van Josephus dat Titus beval de stad binnen te dringen vanaf de noordwestelijke kant van de stadsmuur.”


Kfir Arbiv, opgravingsdirecteur van de Israel Antiquities Authority, reinigt een ballista-steen. Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Volgens Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het fysieke bewijs van de enorme middelen die door het Romeinse leger in Jeruzalem werden ingezet, weerspiegelt de extreem harde veldslagen die uiteindelijk hebben geleid tot de vernietiging van de Tweede Tempel. Ondanks de interne facties en de onmogelijke kansen, hield een kleine groep Joodse verdedigers de Romeinen een paar maanden tegen tot de tragische verwoesting van de stad. Het gebruik van up-to-date onderzoeksmethoden onthult steeds meer over de fascinerende geschiedenis van Jeruzalem.”
95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page