top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Artsen kunnen behandeling op religieuze gronden weigeren, hotels kunnen LHBT gasten weigeren


Extreemrechts Knesset lid Orit Strock. Foto Kobi Gideon / GPO


De wetgever van de religieus-zionistische partij, Orit Strock, zei zondag dat een dokter niet gedwongen mag worden om een ​​behandeling te geven die in tegenspraak is met zijn religieuze overtuigingen, "zolang er andere dokters zijn die dezelfde dienst kunnen verlenen".


In een gesprek met de Israëlische openbare radio Kan voegde ze eraan toe dat ze "de gedachte niet kan doorgronden dat de Halachische wet zal worden gezien als een discriminatie op religieuze gronden in de Joodse staat die we hebben opgericht na tweeduizend jaar ballingschap en zelfopoffering."

In het regeerakkoord dat vorige week werd bereikt tussen de Likud en de United Torah Judaism partijen, werd bepaald dat particuliere bedrijven konden weigeren een dienst te verlenen vanwege de religieuze overtuigingen van de verkoper, zolang er een alternatief kan worden verkregen in geografische nabijheid tegen een vergelijkbare prijs.


Simcha Rothman, een ander lid van de partij Religieus Zionisme, steunde ook het recht om dienst te weigeren op religieuze gronden. Op de vraag van een Kan-radio journalist of een religieuze hoteleigenaar zou kunnen weigeren om een groep homoseksuelen te ontvangen, antwoordde hij: "Als het tegen je overtuigingen indruist, en het je religieuze gevoelens schaadt en het is je privéhotel, dan is het antwoord ja, dat is de wet."


Verkozen premier en Likud voorzitter Benjamin Netanyahu distantieerde zich van de uitspraken van Struk.


"De opmerkingen van MK Orit Struk zijn onaanvaardbaar, noch voor mij, noch voor leden van de Likud", zei Netanyahu in een verklaring. "De regeerakkoorden maken discriminatie van LGBTQ+-mensen niet mogelijk en schenden hun rechten om diensten te ontvangen, zoals elke burger in Israël, niet. De Likud zal ervoor zorgen dat er geen schade wordt toegebracht aan LGBTQ+-mensen of welke Israëlische burger dan ook."


"Netanyahu is zwak en leidt ons naar een duistere halachische staat", schreef de vertrekkende premier Yair Lapid op Twitter. "Hij veroordeelt deze uitspraken niet eens omdat hij dat niet kan."


327 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page