top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aura Herzog, moeder van president Herzog, op 97-jarige leeftijd overleden


Aura Herzog. Foto via GPO


Het kabinet van de president kondigt met grote droefheid aan dat Aura Herzog, moeder van president Isaac Herzog en echtgenote van wijlen de zesde president, Chaim Herzog, afgelopen nacht in haar huis is overleden.


Aura Herzog, 97, was jarenlang een prominente publieke figuur en sociaal activist en de oprichter van de Council for a Beautiful Israel.


Aura Herzog zal naast de Zesde President worden begraven op het 'Grote Leiders van het Land' gedeelte op de begraafplaats van Mount Herzl. Details van de begrafenis en de shiva worden binnenkort bekendgemaakt.


Het kabinet van de president verzoekt het grote publiek en de media om de familie Herzog in deze tijd te laten rouwen en af ​​te zien van rechtstreeks contact met de familieleden.


Biografie van wijlen mevrouw Aura Herzog:


Aura Herzog (geboren Ambache, acroniem voor 'I Believe with Complete Faith') werd geboren in Egypte uit ouders geboren in Jaffa en Motza. Haar ouders Leah en Simcha Ambache hadden vier kinderen. Haar oudere zus, Suzy Ambache, was getrouwd met wijlen diplomaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban.


Aura en Chaim Herzog kregen vier kinderen: Joel Herzog; Brig. Gen. (res.) Michael (Mike) Herzog, de huidige ambassadeur van Israël in Washington DC; Isaac Herzog, huidige president van Israël; en Ronit Herzog, een klinisch psycholoog. Ze heeft elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.


Haar ouders werden tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Turken verdreven en bereikten vanuit Egypte Jaffa.


Ze groeide op en volgde een opleiding in Ismailiyah en Caïro en studeerde af met een bachelor in wiskunde en natuurkunde aan de Witwatersrand University in Zuid-Afrika.


In 1946, aan het einde van haar studie, maakte ze alijah naar Israël en sloot zich aan bij de Haganah. Dat jaar werd ze verkozen om deel te nemen aan de eerste klas van de diplomatieke cadettenschool van het Joods Agentschap. In 1947 trouwde ze met Chaim Herzog en vergezelde hem tijdens zijn rollen in de IDF en het openbare leven.


Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog diende ze als officier bij de inlichtingenafdeling en later bij het Wetenschapskorps, waar ze in maart 1948 ernstig gewond raakte bij een terreuraanslag op het gebouw van de Nationale Instellingen.


In 1950-1954 en in 1975-1978 woonde mevrouw Herzog met haar gezin in de Verenigde Staten toen haar man militair attaché en later Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties was.


Mevr. Aura Herzog was de secretaris-generaal van de commissie voor de viering van het eerste decennium van de staat Israël (1958), als onderdeel waarvan ze de voortrekker en initiator was van de Bijbelquiz, die sindsdien elk jaar plaatsvindt.


Ze was directeur-generaal van de Raad voor Kunst en Cultuur (1959-1968) en richtte in 1969 de Raad voor een Mooi Israël op. In 1971 publiceerde ze haar boek The Secrets of Hospitality over manieren en gebruiken.


In 1983-1993 was haar man Chaim Herzog de zesde president van de staat Israël. Aura bleef publieke rollen vervullen en toen Israël veertig jaar onafhankelijkheid vierde, leidde ze de campagne "Israel Wears Clean".


Aura Herzogs levenswerk was de oprichting en leiding van de Council for a Beautiful Israel, de eerste milieuorganisatie in Israël, die ze veertig jaar lang als vrijwilliger leidde.


Aan het einde van de termijn van haar man als de zesde president van de staat Israël, vervulde ze verschillende rollen, waaronder: voorzitter van de openbare commissie voor jubileumevenementen (1988), lid van de plenaire vergadering van de omroepautoriteit, lid van de openbare raad van Mifal Hapayis, lid van de raad van gouverneurs van het Tel Aviv Museum, voorzitter van de Vrienden van Schneider Medical Center, en internationaal voorzitter emeritus van de Council for a Beautiful Israel.


Na de dood van haar man Chaim Herzog in 1997 richtte en leidde ze de Chaim Herzog Foundation om zijn werk en nalatenschap te herdenken.


Premier Naftali Bennett prees vanmorgen (maandag 10 januari 2022) Aura Herzog, moeder van president Isaac Herzog en echtgenote van de zesde president van Israël, wijlen Chaim Herzog.


"Samen met het hele volk van Israël heb ik met droefheid het nieuws ontvangen van het overlijden van Aura Herzog, moeder van president Isaac Herzog en echtgenote van wijlen president Chaim Herzog.


Aura was een publieke figuur en een sociaal actieve vrouw die van haar volk en haar land hield. Ze leefde bescheiden en stimuleerde een geweldig gezin terwijl ze voortdurend actief was voor het publiek en de samenleving in Israël.


Mijn diepste medeleven gaat uit naar president Herzog en de hele familie Herzog.


101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page