top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aviv Eliyahu, 38: Hoofd beveiliging bij Supernova en vader van 2. Gedood tijdens een gevecht met Hamas-terroristen nabij Kibboets Re'im op 7 oktoberAviv Eliyahu. Foto via Times of Israel


Dit is een artikel uit de Times of Israel reeks Those We Have Lost.


Aviv Eliyahu, 38, uit Elkosh, werd op 7 oktober gedood door Hamas-terroristen op het Supernova-muziekfestival.


Aviv was het hoofd van de beveiliging van het festival toen de aanval die zaterdagochtend begon. Zijn jongere broer, Yannai, en de vrouw van zijn neef, Shlomi Ziv, waren ook aanwezig bij de rave. Yannai wist te overleven en Shlomi, die ook met het beveiligingsteam werkte, werd door Hamas ontvoerd en door de IDF uit Gaza gered — toen ontdekte hij dat Aviv was vermoord. Een andere vriend, de Britse immigrant Jake Marlowe , werd die dag ook vermoord.


Yannai vertelde Ynet dat toen de raketbeschietingen begonnen, “Aviv, mijn broer, naar het podium rende en via de centrale microfoon riep om het festival te beëindigen en alle beveiligers te vragen de nooduitgangen te openen, op de grond te gaan liggen en hun handen op hun hoofd te leggen.”


Aviv, voegde zijn broer toe, "was erg kalm en toonde geen paniek" tijdens de schokaanval.


"Zonder gedag te zeggen, ging hij naar de parkeerplaats om het verkeer te regelen" terwijl honderden mensen het evenement begonnen te verlaten. Yannai zei dat mensen terugkwamen van de parkeerplaats met schotwonden, "en mensen die bij Aviv waren vertelden me dat ze begrepen dat het een terroristische aanval was en schoten terug op de terroristen en beschermden de menigte met hun lichamen."


Aviv stuurde Yannai een sms waarin hij hem vertelde niet in de richting van de parkeerplaats te gaan, zei hij. Op videobeelden die later door de familie werden ontvangen, is te zien hoe Aviv terugschiet op de terroristen voordat hij wordt geraakt en gedood door een RPG.

Hij laat zijn vrouw Liron, hun twee zonen, Adi, 7, en Nevo, bijna 2, zijn ouders, Esther en Sinai en zijn broers en zussen Moshe, Noam en Yannai achter.


Aviv werd op 15 oktober begraven in Elkosh in West-Galilea.


Aviv, geboren in Elkosh en zoon van een ervaren politieagent, groeide daar op voordat hij zich aanmeldde bij de IDF voor zijn verplichte dienst en diende bij het Artillery Corps op een basis in het zuiden. Later studeerde hij aan het College for Security Professions, waar hij zich voorbereidde op zijn carrière in de beveiliging, waarbij hij veel spraakmakende en drukke evenementen en bijeenkomsten in het hele land organiseerde.


Yannai vertelde Ynet dat zijn oudere broer "een vredelievende persoon was die van het land en de hele mensheid hield — Arabieren, Joden, zonder onderscheid te maken tussen religie, etniciteit en geslacht. Hij was geliefd en gerespecteerd en hij respecteerde iedereen." Yanai zei dat hij aan Aviv, 15 jaar ouder dan hij, dacht "als een vader, hij was mijn leidende kracht in het leven, we waren erg verbonden. Alles wat ik nodig had, zou hij altijd helpen. Ik heb het gevoel dat ik in de steek ben gelaten."


Avivs vader Sinai, die 42 jaar lang als politieagent diende en met pensioen ging nadat zijn zoon werd vermoord, vertelde Ynet dat hij "Aviv deze waarden heeft meegegeven om zoveel mogelijk aan anderen te geven en hen te beschermen, en op het moment van de waarheid gaf hij zijn leven en redde hij duizenden door hen weg te houden van de terroristen en achter te blijven om te vechten."


Toen het 30 dagen geleden was dat hij werd vermoord, schreef Avivs vrouw Liron dat hij "de beste echtgenoot en beste vriend was die ik me ooit had kunnen wensen, en de beste vader die er was. Adi was er altijd trots op dat papa een wapen had en dat hij iedereen kon verslaan, maar de monsterlijke terroristen lieten je geen kans en je vocht met je lichaam om anderen te beschermen."


In een bericht waarin ze de 100 dagen na 7 oktober markeerde, schreef Liron dat ze nog steeds worstelde met het verwerken van zijn dood, en dat ze “elke ochtend wakker wordt en beseft dat dit mijn nieuwe realiteit is.”


“Het verlangen houdt niet op en de gedachten zijn ondraaglijk,” voegde ze toe. “Maar ik wil je vertellen dat ik het leven heb gekozen naast de pijn die me in stukken heeft gebroken.


Morgen wordt Nevo twee en ik beloof hem te vieren en hem gelukkig te maken, precies zoals jij dat zou willen. Je hebt hem nooit zien praten en je zou nu helemaal gek op hem worden, nu hij speels en grappig is, precies zoals jij.”

169 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page