top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

B'nai B'rith World Center en Keren Kayemeth LeIsrael (KKL) vieren de heldenmoed van Joodse redders tijdens de Holocaust herdenkingsceremonie

Foto Yossi Zamir / KKL-JNF


Dit is het enige Jom HaShoah-evenement in Israël en wereldwijd jaarlijks gewijd aan het herdenken van de heldenmoed van Joden die mede-Joden hebben gered tijdens de Holocaust.


Tijdens de ceremonie zal de “Jewish Rescuers Citation” worden uitgereikt aan 13 reddingswerkers die actief waren in Frankrijk, Duitsland, Tsjechoslowakije, Italië en Polen

Het B'nai B'rith Wereldcentrum in Jeruzalem en Keren Kayemeth LeIsrael (KKL-JNF) zullen op maandag 6 mei voor het 22e achtereenvolgende jaar een gezamenlijke Holocaust-herdenkingsceremonie houden op de Herdenkingsdag van de Martelaren en Helden van de Holocaust (Yom HaShoah). Dit is het enige Jom HaSjoa-evenement dat jaarlijks wordt gewijd aan het herdenken van de heldenmoed van Joden die mede-Joden hebben gered tijdens de Holocaust. De ceremonie zal plaatsvinden op het B’nai B’rith Martyr’s Forest “Scroll of Fire” Plaza om 10.00 uur Israëlische tijd en zal live worden gestreamd op de B’nai B’rith International Facebook-pagina.


Het B'nai B'rith Martyr's Forest is 's werelds grootste Holocaustmonument en het belangrijkste gezamenlijke B'nai B'rith-KKL-JNF-project, ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust met zes miljoen bomen geplant in de pittoreske bergen van Jeruzalem nabij Moshav Kesalon. Op de top van het bos staat de ‘Scroll of Fire’, gemaakt door de beroemde beeldhouwer Nathan Rapoport, die een beroep doet op de vernietiging van het Joodse volk tijdens de Holocaust en hun verlossing in de staat Israël. Voorafgaand aan het evenement, om 9.00 uur, zullen kleine groepen familieleden van de reddingswerkers ontmoeten om dieper in te gaan op hun heldendaden.


Sprekers tijdens de ceremonie zijn onder meer: ​​Z.E. Sergio Barbanti, ambassadeur van Italië in Israël; Sar-Shalom Jerbi, directeur, afdeling Onderwijs en Gemeenschap, KKL-JNF; Dr. Haim Katz, voorzitter, B'nai B'rith World Center; Brigadegeneraal Gihad Hasan, grenswacht van de politie; en Sarah Jackson, overlevende van de Holocaust die op 7 oktober jongeren redde van het Nova-festival (opgenomen).


Tijdens de ceremonie zal de “Jewish Rescuers Citation” worden uitgereikt aan 13 reddingswerkers die actief waren in Frankrijk, Duitsland, Tsjechoslowakije, Italië en Polen. Het citaat – een gezamenlijk programma van het B'nai B'rith World Center en het Comité ter erkenning van de heldenmoed van Joodse redders tijdens de Holocaust – heeft sinds de oprichting ervan in 2011 meer dan 632 helden erkend in een poging om de algemeen aanvaarde misvatting te helpen corrigeren. dat joden er tijdens de Holocaust niet in slaagden mede-joden te hulp te komen.


Het fenomeen van de Joodse redding en de leerzame verhalen van vele honderden Joden die hebben gewerkt om hun bedreigde broeders in heel Europa te redden van deportatie en moord moeten nog volledig worden onderzocht en de nodige publieke aandacht krijgen. Velen die hadden kunnen proberen te vluchten of zich te verstoppen, besloten te blijven en zichzelf bloot te stellen aan gevaar in een poging anderen te redden; sommigen betaalden het met hun leven. Met grote heldenmoed gebruikten de Joden in Duitsland en elk land in de As- en het bezette Europa uitvluchten, vervalsing, smokkel, verhulling en andere methoden om ervoor te zorgen dat Joden de Holocaust overleefden of hen hielpen te ontsnappen naar een veilige haven. Daarmee verijdelden zij het nazi-doel van de totale vernietiging van de Joden.

165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page