top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

B'nai B'rith World Center en Keren Kayemeth LeIsrael vieren heldenmoed van JodenHet B'nai B'rith World Center en Keren Kayemeth LeIsrael vieren heldenmoed van Joden die mede-Joden hebben gered. Dit is het enige Yom HaShoah-evenement in Israël en wereldwijde Holocaustherdenkingsceremonie.


Het B'nai B'rith World Center in Jeruzalem en Keren Kayemeth LeIsrael (KKL-JNF) houden op dinsdag 18 april voor het 20e achtereenvolgende jaar een gezamenlijke Holocaust-herdenkingsceremonie op Holocaust Martelaren en Helden Herdenkingsdag (Yom HaSjoah).


Dit is het enige Yom HaShoah-evenement dat jaarlijks wordt gewijd aan het herdenken van de heldenmoed van Joden die mede-Joden hebben gered tijdens de Holocaust.


De ceremonie vindt plaats in het B'nai B'rith Martyr's Forest "Scroll of Fire" Plaza om 10.00 uur Israëlische tijd en zal in het Hebreeuws worden gestreamd op de Facebook-pagina van het World Center en in het Engels op de B'nai B'rith International Facebook pagina.


Het B'nai B'rith Martyr's Forest is het grootste gezamenlijke B'nai B'rith - KKL-JNF-project en herdenkt de slachtoffers van de Holocaust met zes miljoen bomen die zijn geplant in de pittoreske bergen van Jeruzalem nabij Moshav Kesalon. Op het hoogstepunt van het bos staat de "Vuurrol", gemaakt door de beroemde beeldhouwer Nathan Rapoport, die de vernietiging van het Joodse volk in de Holocaust en hun verlossing in de staat Israël oproept.


Voorafgaand aan het evenement, om 9.00 uur, zullen kleine groepen familieleden van de reddingswerkers ontmoeten om meer te weten te komen over hun heldendaden.

Sprekers tijdens de ceremonie zijn onder meer: rabbijn Amichai Eliyahu, minister van Erfgoed; Sar-Shalom Jerbi, directeur, Afdeling Onderwijs en Gemeenschap, KKL-JNF; Daniel Mariaschin, CEO, B'nai B'rith International; HIJ. Eric Danon, ambassadeur van Frankrijk in Israël en professor Judy Tydor Baumel-Schwartz, directeur van het Finkler Institute of Holocaust Research aan de Bar-Ilan University.


Tijdens de ceremonie zal de “Jewish Rescuers Citation” worden uitgereikt aan 18 reddingswerkers die actief waren in Frankrijk, Duitsland, Slowakije, Griekenland, Hongarije, Polen, Roemenië en Nederland.


Het citaat - een gezamenlijk programma van het B'nai B'rith World Center en het Comité ter erkenning van de heldenmoed van joodse redders tijdens de Holocaust - heeft sinds de start in 2011 meer dan 600 helden erkend in een poging om de algemeen aanvaarde misvatting te helpen corrigeren dat joden tijdens de holocaust hun medejoden niet te hulp kwamen. De citaten zullen worden gepresenteerd door Dr. Haim V. Katz, voorzitter, B'nai B'rith World Center en lid van de raad van bestuur van KKL-JNF.


De fenomenen van joodse redding en de leerzame verhalen van vele honderden joden die werkten om hun bedreigde broeders in heel Europa te redden van deportatie en moord, moeten nog volledig worden onderzocht en de juiste publieke aandacht krijgen. Velen die hadden kunnen proberen te vluchten of zich te verbergen, besloten te blijven en zichzelf bloot te stellen aan gevaar om anderen te redden; sommigen betaalden het met hun leven. Met grote heldhaftigheid gebruikten Joden in Duitsland en elk land in de As en bezet Europa uitvluchten, vervalsing, smokkel, verzwijging en andere methoden om ervoor te zorgen dat Joden de Holocaust overleefden of hen hielpen te ontsnappen naar een veilige haven. Daarmee verijdelden ze het nazi-doel van de totale vernietiging van de joden.


45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page