top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Baby's in gebieden met veel luchtvervuiling hebben 25% meer kans op een laag geboortegewicht


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Uit een Israëlisch onderzoek blijkt dat baby's 25 procent meer kans op een laag geboortegewicht hebben als ze worden geboren in gebieden met veel luchtvervuiling

.

Auteurs zeggen dat het onderzoek, gebaseerd op iets meer dan 381.000 geboorten gedurende 11 jaar, een zeldzame blik geeft op de effecten van vervuiling op foetussen en mogelijk een barometer is van andere gezondheidseffecten.


"De literatuur was tot nu toe niet duidelijk, maar we hebben nu in een groot onderzoek een duidelijk verband aangetoond tussen blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling en een laag geboortegewicht", vertelde epidemioloog prof. Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit aan The Times of Israel.


"En aangezien een laag geboortegewicht een belangrijke indicator is van mogelijke gezondheidsproblemen later in het leven, is dit belangrijk," zei hij.


De studie is onlangs peer-reviewed en gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research. Het is gebaseerd op persoonlijke geanonimiseerde gegevens over de moeders, inclusief het gebied waar ze woonden en het gewicht van hun baby's bij de geboorte, verstrekt door Maccabi Health Services.


De gegevens werden vergeleken met informatie over de dagelijkse concentratie van luchtverontreinigende stoffen over elke vierkante kilometer van Israël, afgeleid van satellietgegevens van de Ben Gurion University.


Levine, die het onderzoek samen met zijn promovendus Wiessam Abu Ahmad uitvoerde, zei dat Israël perfect geplaatst is voor een dergelijk onderzoek omdat medische dossiers volledig gedigitaliseerd zijn, de vervuilingsniveaus relatief hoog zijn en moeders over het algemeen meer kinderen krijgen dan in de meeste ontwikkelde landen.


“Regeringen zouden zich moeten inspannen om precies te doen wat we deden: correlaties tussen vervuiling en geboortegewicht op grote schaal volgen. Het is belangrijk voor de gezondheid van baby's, maar het is eigenlijk ook een bredere indicator van de impact van vervuiling, aldus Levine.


"Dat komt omdat het lang duurt voordat veel gezondheidsresultaten worden gezien - als je bijvoorbeeld vervuiling wilt correleren met kanker, moet je vele jaren wachten. Maar de correlatie met het geboortegewicht wordt heel snel gezien - en het is een factor waarvan bekend is dat deze de toekomstige gezondheid beïnvloedt.


“Deze studie moet het monitoren van gezondheidsgegevens tegen vervuiling op andere gebieden dan het gewicht van de baby aanmoedigen. Kortom, het is nu duidelijk dat overheden de infrastructuur moeten opzetten om milieu- en gezondheidsgegevens op persoonlijk niveau te integreren.”

40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page