top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ban op vliegen uit Rode Landen binnenkort opgeheven; gevaccineerden niet meer in quarantaine


Ter illustratie. Screenshot YouTube


"Door de snelle verspreiding van de Omicron variant in Israël, heeft het geen zin meer reisbeperkingen naar landen toe te passen", zei minister van Volksgezondheid Horowitz zondagavond op Channel 11 News.


"Op het moment dat de besmettingen zich snel verspreiden zoals nu het geval is, heeft het geen zin om de toegang vanuit het buitenland tegen te houden", vertelde Horowitz in een interview aan de openbare omroep Kan. "De opening van Israël voor bezoekers uit de Rode Landen zal niet veel tijd in beslag nemen, mogelijk volgende week al."


Eerder op zondag had een panel van deskundigen dat de regering adviseert al opgeroepen tot het schrappen van de lijst van landen waarnaar Israëli's niet mogen reizen. De experts zeiden dat Omicron variant binnen twee weken de Delta-gevallen in het grootste deel van de wereld zouden overtreffen, waardoor de lijst van zogenaamde "Rode Landen met hoge "besmettingspercentages achterhaald zou zijn.


Eind november sloot Israël zijn grenzen voor buitenlanders in een poging de variant tegen te houden, en heeft sindsdien zijn lijst met "rode" landen uitgebreid tot bijna 70 landen, waaronder de Verenigde Staten en een groot aantal Europese landen.


Het ministerie van Volksgezondheid zei zaterdag dat de overgrote meerderheid van de 1.118 bevestigde Omicron besmettingen in Israël werd ontdekt onder reizigers die terugkeerden uit het buitenland.


In hetzelfde interview kondigde Horowitz aan dat het ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid onderzoeken om de huidige verplichte quarantaine voor gevaccineerde personen die in contact zijn geweest met een bevestigde Omicron patiënt te annuleren.


Op dit moment zitten al ruim 85.000 Israëli's in quarantaine, en als de regels niet worden veranderd kan dat de komende weken oplopen tot 600.000 mensen of meer, waardoor gesproken zou kunnen worden van een lockdown, iets waar de regering Bennett op tegen is.


De publieke omroep Kan meldde dat verschillende opties werden bekeken, waaronder het schrappen van de quarantaine-eis voor degenen die onlangs zijn gevaccineerd, of het verkorten van de quarantaine tot drie dagen of tot een negatief testresultaat.


Volgens Channel 12 zal het ministerie van Volksgezondheid aanbevelen om de quarantaine volledig te negeren voor iedereen die volledig is gevaccineerd.


Volgens berichten zou deze nieuwe quarantaineregel binnen twee weken van kracht worden.
132 weergaven0 opmerkingen
bottom of page