top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bank of Israel heeft de rente opnieuw met 0,5% verhoogd tot 4,25%

Bijgewerkt op: 21 feb.


Screenshot YouTube

Voor de achtste keer heeft het Monetair Comité van de Bank of Israel, onder leiding van gouverneur prof. Amir Yaron, de rente verhoogd, deze keer met 0,5% naar 4,25%, om de inflatie te beteugelen.


De stap komt nadat de inflatie in januari onverwacht versnelde te midden van robuuste economische groei en onzekerheid over de gevolgen van de voorgestelde wijzigingen in het rechtssysteem van Israël, wat leidde tot een verzwakking van de sjekel. De lokale munteenheid is tot dusver in februari met ongeveer 3 procent verzwakt ten opzichte van de dollar.


"De Israëlische economie registreert een sterke economische activiteit, vergezeld van een krappe arbeidsmarkt en een toenemend inflatieklimaat", zegt de centrale bank in de rentebesluitverklaring. “De commissie heeft daarom besloten om het proces van renteverhoging voort te zetten.”


De Bank of Israel heeft een agressieve aanpak gekozen in haar strijd om de stijgende inflatie te beteugelen en daarom voor de derde achtereenvolgende keer de rente met 0,5% verhoogd.


Over inflatie zei de Bank of Israel: "De inflatie over de voorgaande 12 maanden ligt boven de bovengrens van het doel, overschrijdt voor een breed scala aan componenten en is 5,4%. De inflatieverwachtingen voor alle termen liggen binnen het doelbereik."

55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page