top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bank of Israel houdt de rente op historisch lage 0,1%, ziet risico's wereld wijd door Deltavariant


Foto via MFA


Het Monetair Comité van de Bank of Israel, onder leiding van gouverneur professor Amir Yaron, heeft besloten de rente onveranderd op het historisch lage niveau van 0,1% te houden, zo deelde de bank in een persbericht mee.


In het persbericht merkt de Bank of Israel op dat het kabinet sinds haar laatste rentebesluit een staatsbegroting heeft goedgekeurd, maar dat er ook inmiddels sprake is van een stijging van de morbiditeit en ernstige coronavirus gevallen als gevolg van de wild om zich omzich heen slaande Delta-variant, wat heeft geleid tot de herinvoering van enkele beperkingen, die het herstel van de economie kunnen vertragen.


De Bank of Israel zei tegelijkertijd dat de toename van nieuwe COVID-19 infecties ook grote invloed heeft op de onzekerheid over de economische activiteit op korte en middellange termijn zowel in Israël alsook in de rest van de wereld, hoewel de boostervaccinatie naar verwachting zal helpen om ernstige morbiditeit te verminderen en de schade aan de economie binnen de perken te houden.


Wel ziet de Bank of Israel nog steeds veel economische uitdagingen in het verschiet liggen als gevolg van de heropleving van het COVID-19 virus en zei daarom dat ze haar accommoderend monetair beleid voor een langere tijd zou voortzetten. Er is geen specifieke update over haar aankoopbeleid voor staatsobligaties, in juli had de Bank of Israel 84% opgebruikt van de NIS 85 miljard die ze voor het programma had toegewezen gekregen.


In het persbericht werd ook ingegaan op de werkloosheid, waarvan de Bank of Israel zei dat arbeidsmarktgegevens hun trend van terugkeer naar de situatie van voor de crisis voortzetten.


De arbeids krachten gegevens voor juli wijzen op een daling van het algemene werkloosheidscijfer tot een maandelijks gemiddelde van 8,4%, en zelfs lager in de tweede helft van deze maand.


Wat inflatie betreft, merkt de Bank of Israel op dat de CPI de afgelopen 12 maanden met 1,9% is gestegen en dat de verwachtingen die zijn afgeleid van de kapitaalmarkt en van inflatiecontracten zich in het midden van het doelbereik bevinden (1%-3%), terwijl die van professionele voorspellers lager zijn.
35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page