top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bank of Israel verhoogt rente met 0,5% naar hoogste percentage sinds 2008


Bank of Israel. Foto BOI


De Bank of Israel verhoogt voor de zevende achtereenvolgende keer de rente, deze keer met 0,5% tot 3,75%, het hoogste niveau sinds 2008, terwijl de centrale bank haar inspanningen opvoert om de stijgende inflatie in de afgelopen maanden te beteugelen.


Voor de tweede achtereenvolgende keer heeft het Monetair Comité van de Bank of Israel gekozen voor een renteverhoging van 0,5%, die werd voorafgegaan door twee agressieve verhogingen van 0,75% in oktober en augustus.


Sommige analisten hadden een meer gematigde stijging van 0,25% verwacht. Maar terwijl ze ernaar streeft de stijgende inflatie, die in Israël de afgelopen 12 maanden meer dan 5% bedroeg, te beteugelen, koos de Bank of Israel voor een agressievere verhoging van 0,5%, zoals de meeste analisten hadden voorspeld.


De Bank of Israel zei in een toelichting: "De inflatie in Israël over de afgelopen 12 maanden is 5,3%, en is hoog in een breed scala van CPI-componenten. Er is echter enige matiging in sommige componenten. De inflatieverwachtingen voor alle reeksen liggen binnen de doelstelling bereik."


De Bank of Israel voorspelt een inflatie van 3% in 2023, een stijging ten opzichte van 2,5% in haar meest recente prognose in oktober 2022. De Bank of Israel verwacht dat de rente eind 2023 4% zal bedragen.


De Bank of Israel noemt een sterke economische activiteit, een krappe arbeidsmarkt en de stijgende inflatie als de belangrijkste redenen voor het verhogen van de belangrijkste rente. In haar verklaring merkt de centrale bank op dat de huizenprijzen de afgelopen 12 maanden aanzienlijk sneller zijn gestegen. Ondertussen blijft het aantal bouwstarts en vergunningen hoger dan in het verleden, en het aantal woningaankoop transacties en het aantal afgesloten hypotheken blijft dalen, zegt de Bank of Israel.56 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page