top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bank of Israel verhoogt rente opnieuw, nu met 0,5%


Foto Bank of Israel


Het Monetair Comité van de Bank of Israel, onder leiding van gouverneur prof. Amir Yaron, heeft de rente opnieuw verhoogd, nu met 0,5% tot 3,25%. Dit is de zesde renteverhoging door de Bank of Israel sinds april, toen ze de rente verhoogde van het historische dieptepunt van 0,1% naar 0,35%.


De Israëlische centrale bank streeft ernaar de inflatie aan te pakken, die in Israël de afgelopen 12 maanden meer dan 5% bedroeg. Hoewel ruim onder de inflatie ligt zoals die is in de VS en in veel Europese landen, is het toch zorgwekkend, aldus Globes.


Na twee opeenvolgende agressieve verhogingen van 0,75% vorige maand en eind augustus, koos het Monetair Comité van de Bank of Israel dit keer voor een meer gematigde stijging van 0,5%, hoewel sommige analisten opnieuw een verhoging van 0,75% hadden verwacht.


In een verklaring zei de Bank of Israel: "de Israëlische economie laat een sterke economische activiteit zien, die gepaard gaat met een krappe arbeidsmarkt en een toenemend inflatieklimaat. Het Comité heeft daarom besloten door te gaan met het proces van het verhogen van de rente, de rentevoet zal worden bepaald in overeenstemming met activiteits gegevens en de ontwikkeling van de inflatie, om de verwezenlijking van de beleidsdoelstellingen te blijven ondersteunen."


De Bank of Israel voegde hieraan toe: "De inflatieverwachtingen voor een jaar, afgeleid van de kapitaalmarkt, liggen binnen het doelbereik en de verwachtingen voor een jaar van de andere bronnen liggen rond de bovengrens van het doelbereik. Verwachtingen voor het tweede jaar en daarna de kapitaalmarkt bevinden zich binnen de beoogde bandbreedte. Sinds de vorige monetaire-beleidsbeslissing is de shekel met 3% sterker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met 0,7% ten opzichte van de nominale effectieve wisselkoers. Daarentegen is de shekel met 2,8% verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro."

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page