top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bar-Ilan Universiteit opent oogverblindend nieuw Nanoscience and Art Museum


Foto Fetter Museum of Nanoscience and Art


Hoe verbeelden 150.000 elastische elastiekjes het genezingsproces van beschadigde neuronen? Hoe bepalen 16 elektrische violisten het moment waarop synchronie overgaat in chaos?


Deze en andere werken in het nieuwste museum van Israël zijn briljante experimenten in wat er gebeurt als wetenschappers en kunstenaars hun talenten bundelen.


Het unieke Joseph Fetter Nanoscience and Art Museumis op 8 juli geopend aan het Institute of Nanotechnology and Advanced Materials (BINA) van de Bar-Ilan University.


De kunstwerken worden getoond in ruimtes op vijf van de negen verdiepingen van het drie gebouwencomplex van BINA en geven bezoekers een dynamisch beeld van de microscopische magie die plaatsvindt in de 71 biologie-, natuurkunde-, scheikunde-, technische en computerwetenschappelijke laboratoria van het instituut, meldt ISRAEL21C.


De draaiende en rustende tollen van Ela Goldman dragen fluorescerende moleculen om de experimenten van prof. Dror Fixler te illustreren met gouden nanodeeltjes om ziekten op te sporen. Foto door Michael Amar via ISRAEL21C


De inaugurele tentoonstelling, 'New Languages', omvat 13 werken die in drie jaar tijd samen zijn gemaakt.


Zo is er een houten boog te zien gemaakt door Mahmood Kaiss met een arabesk motief is geïnspireerd op nano kristalstructuren die zijn onderzocht in het Light Matters Lab van professor Adi Salomon.


Foto door Sharon Goldman


Een multiscreen-werk van geluidskunstenaar Elad Shniderman en prof. Moti Fridman illustreert met 16 violisten een nieuwe wetenschappelijke ontdekking over patronen op de drempel tussen synchronisatie en chaos.


Foto door Michael Amar/Fetter Nanoscience and Art Museum


Vardi Bobrow's rubberen bandsculptuur biedt een visualisatie van professor Orit Shefi 's ontdekking van hoe defecte neuronen zich uitstrekken en groeien tijdens het regeneratieproces.


Foto door Michael Amar/Fetter Nanoscience and Art Museum via ISRAEL21C


"We waagden ons op een reis naar conceptueel en technisch verre werelden, die tegelijkertijd heel dicht bij de essentie van ons wezen staan", zegt curator Tal Yizrael.


“Hierdoor openden we een raam naar het wonderland van het onzichtbare. Net als kunst graaft nanowetenschap diep in substanties en essenties, waardoor we nieuwe fenomenen en universums kunnen ontdekken.”


Voorbij grote wetenschap


Caroline Maxwell gebruikte zout water uit de Dode Zee en het Great Salt Lake in Utah, gekristalliseerd gedurende meerdere jaren door nanometrische processen, om een ​​werk te maken op basis van het onderzoek van Gili Taguri-Cohen naar kristallijne formaties.


Foto door Michael Amar/Fetter Nanoscience and Art Museum via ISRAEL21C


Grote wetenschap vieren


Fixler, de huidige directeur van BINA, vertelt ISRAEL21c dat hij verheugd is over het potentieel van het museum om wetenschappelijke innovaties uit de grenzen van het laboratorium te halen.


"Ik heb altijd geloofd dat het belangrijk is om geweldige wetenschap te bedrijven, maar ook educatieve initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap en mensen kunnen helpen begrijpen hoe wetenschap relevant voor hen is", zegt Fixler.


"Nu zal iedereen in onze omgeving weten wat we doen en met ons de geweldige wetenschap vieren die we doen, en het belang ervan begrijpen."


'Nieuwe talen' is nog maar het begin, zegt Fixler. "We werken samen met de Universiteit van Tel Aviv en met andere musea aan tal van samenwerkingen."Het publiek betrekken


Fixler, die het directeurschap in 2017 overnam, zei dat hij begreep hoeveel wetenschap de gemeenschap zou kunnen prikkelen toen hij in september 2018 naar Braga, Portugal, ging voor een jubileumviering in het International Iberian Nanotechnology Laboratory van de Verenigde Naties.


Hij kocht wat koosjere artikelen in de plaatselijke supermarkt en de kassier vroeg of hij een klantenkaart had.


"Ik zei: 'Nee, ik woon hier niet.' En toen vroeg ze of ik voor de INL-top was gekomen. Ik zei: 'Hoe weet je dat?' En ze vertelde me dat iedereen in de stad van plan was om die avond naar het gala te gaan. Zelfs de kassa van de supermarkt.”


Fixler realiseerde zich op dat moment het potentieel voor BINA om het publiek te betrekken en te verrassen. Het museum, zegt hij, zal naast doorlopende tentoonstellingen hands-on activiteiten voor volwassenen en kinderen aanbieden.


52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page