top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Barak Lufan, vader van 3 kleine kinderen, is het derde slachtoffer van terreuraanslag in Tel Aviv


Foto via familie


Barak Lufan, getrouwd en een vader van 3 jonge kinderen, bezweek vrijdagmiddag in het Ichilov ziekenhuis aan zijn verwondingen die hij had opgelopen tijdens de terreuraanslag in Tel Aviv.


Lufan groeide op in Kibbutz Ginosar in het noorden van Israël en woonde in de centrale stad Givat Shmuel. Hij was een coach van het Israëlische Paralympische kajakteam en de hoofdcoach van het Israëlische nationale kajakteam.


Ook vertegenwoordigde kajakker Lufan Israël op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en 2012 in Londen.


Lufan werd na de aanval in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Aan het begin van vrijdagmiddag liet het ziekenhuis in een verklaring al weten dat het slecht met hem ging en in een "levensbedreigende" toestand verkeerde.


Niet veel later kwam het ziekenhuis met de verklaring dat "Barak ondanks de inspanningen van de artsen was overleden."


Yael Arad, de eerste medaillewinnaar van Israël en huidige voorzitter van het Olympisch Comité, schreef op haar Facebookpagina: "Onze Barak Lufan, een uitstekende atleet, kajakker, Olympisch faculteits lid, voegt zich bij de twee mooie jeugdvrienden uit Kfar Saba, de charmante Barak wijdde zich aan de training en ontving afgelopen woensdag pas de certificering in het nationale coaching programma. Wij buigen ons hoofd en omhelzen de familie, de kajakindustrie, leden van Kibbutz Ginosar en onze leden van het Paralympisch Comité.

Barak Lufan. Foto via Facebook


Al op 19-jarige leeftijd won Lupin een bronzen medaille op de Europese 200m dubbele kajakkampioenschappen met de Olympische medaillewinnaar van Sydney 2000, Michael Kolganov, en eindigde hij zelfs als zesde met Kolganov op de Wereldkampioenschappen (500 meter). Hij werd opgenomen in de Olympische ploeg, maar nadat Kolganov stopte slaagde hij er niet in zich te kwalificeren voor de Spelen van Londen in 2008 en stopte hij tijdelijk met de sport.


In 2010 keerde Lufan terug naar het kajakken en nam deel aan de Wereldkampioenschappen. Daarna ging hij coachen en werd hij onder meer de coach van Pascal Berkowitz, die deelnam aan vier Paralympische Spelen en medailles won op wereld- en Europese roeikampioenschappen.


Zijn begrafenis zal plaatsvinden op zondag om 17.30 uur op de begraafplaats van Kibbutz Ginosar.

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page