top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Belangrijkste hightech investeerder: "Ik heb nog nooit zo'n bezorgdheid gezien bij investeerders"


Shlomo Debrat in gesprek met Danny Kushmaro. Screenshot N12 News


Shlomo Debrat, een van de belangrijkste Israëlische hi-tech executives, die voorzitter is van Panima en voorzitter van het Aharon Instituut, uit zijn diepe bezorgdheid over de juridische hervorming en het effect ervan op de situatie in de staat Israël.


In een interview dat vrijdagavond werd uitgezonden op N12News zei Debrat: "Gedurende 40 jaar hebben we hier een geweldige economie opgebouwd, en een uitgebreide hightech-industrie, en ik ben diep bezorgd dat het risico voor de economie, de hightech en de Israëlische samenleving zich op een plek bevindt die ik me niet eerder kan herinneren."


Debrat waarschuwt voor de gevolgen van de juridische hervorming die al in de praktijk plaatsvindt en ontmoedigt investeerders uit het buitenland om in Israël te blijven investeren. Hij gaat dieper in op de risico's: "Het gebeurt al - we zien de risicopremie voor investeringen in Israël dramatisch stijgen en veel mensen halen hun geld uit Israël. Veel van dit geld komt nooit meer terug. Elke dag die voorbijgaat en deze crisis niet wordt opgelost, lopen we een enorm risico. De tijd tikt door, we moeten snel handelen."


Debrat beweert ook dat de veranderingen die de regering leidt, elke burger in de staat Israël zorgen baren - ongeacht hun politieke opvattingen. "Zodra de hightech-industrie Israël verlaat of de buitenlandse investeerders hier niet meer komen, zullen de kosten van levensonderhoud dramatisch stijgen en ook de rentetarieven op hun hypotheek dramatisch stijgen. Dit proces is nu al aan de gang."


Hij zei verder: "Elke burger, en het maakt niet uit of hij Likud, Lapid of Gantz steunt, voelt de prijsstijging en de stijging van de hypotheekrente al. Voor die burger die op Likud stemt, voor die inwoner in een ontwikkelingsstad die wacht op de verbetering van de school, op ziekenhuizen, op de wegen die we moeten aanleggen, op het openbaar vervoer - het geld komt alleen van belastingen en de economie."


Volgens Debrat zijn de effecten van de juridische hervorming al zichtbaar in de markt. "De markten stemmen met hun voeten, miljarden dollars verlaten de staat Israël elke dag en de banken melden het - het gevaar is hier reëel. De raden van bestuur van de bedrijven waarin we investeren hebben buitenlandse investeerders die ons vertellen: 'Israëls risico vandaag is te hoog, haal het geld uit Israël' - dit Wat we horen en noch van één noch van twee - dit is een breed fenomeen."


Debrat legt uit dat zo'n 90 procent van het Israëlische hightechgeld uit het buitenland komt. Hij gelooft dat er een groot risico is voor de industrie omdat buitenlandse investeerders niet zullen investeren in een land dat zekerheid, politieke stabiliteit en een onafhankelijk rechtssysteem mist dat weet hoe om hun eigendomsrechten te beschermen. "In plaatsen als Polen en Hongarije en Turkije en op alle plaatsen waar ze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in korte tijd hebben geschonden, stopten ze met investeren."


105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page