top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ben Gvir wet goedgekeurd waarbij hij ongekende macht over politie krijgt


Itamar Ben Gvir. Screenshot YouTube


Na een marathonzitting van bijna 17 uur heeft de Knesset woensdag de zogenaamde "Ben-Gvir-wet" aangenomen, een wetsvoorstel dat meer gezag over de politie zal geven aan de extreemrechtse parlementariër Itamar Ben-Gvir, die op het punt staat minister van Nationale Veiligheid te worden in de nieuwe regering van Israël.


Het wetsvoorstel, dat vanwege juridische problemen in tweeën was gedeeld, werd voor de derde keer goedgekeurd door 61 Knesset leden die het goedkeurden en 55 tegen.


Ben Gvir sprak niet tijdens de 17 uur durende door de oppositie geleide filibuster voorafgaand aan de eindstemming van woensdagochtend.


In de vanmorgen goedgekeurde definitieve versie is vastgelegd dat de minister van Nationale Veiligheid de hoofdlijnen van het politiebeleid uitstippelt en haar opsporingsbeleid bepaalt.


Het wetsvoorstel, dat een zachtere versie is van het oorspronkelijke plan, verduidelijkt dat de commissaris de leiding heeft over de Israëlische politie, en niet de minister van Nationale Veiligheid. Deze wijziging weerspiegelt de aanbeveling van de juridische adviseurs van de Knesset.


De wet geeft Ben Gvir expliciet de bevoegdheid om het algemene politiebeleid te sturen en om "algemene principes voor actie" te schetsen. Ook kan hij, na overleg met de commissaris van politie en na advies van de procureur-generaal, invloed uitoefenen op het onderzoeksbeleid.


Procureur-generaal Gali Baharav-Miara had geëist dat het gezag over onderzoeken onder de bevoegdheid van de politie zou blijven en niet zou worden overgedragen aan de minister. In de nieuwe versie van het wetsvoorstel van Ben-Gvir zou de bevoegdheid worden gegeven aan de minister van Nationale Veiligheid, hoewel hij de procureur-generaal, de politiechef en andere hoge politieagenten zou moeten raadplegen alvorens belangrijke beslissingen te nemen.


Het kantoor van de procureur-generaal vreest dat de wet, zelfs in zijn nieuwe vorm, een venster opent voor politieke overwegingen die in het politiewerk worden gemengd. Het is van mening dat de wet grondig moet worden gewijzigd om politisering van de politie en aantasting van haar onafhankelijkheid te voorkomen.
92 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page