top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ben-Gvir wil volledige controle over de politie als minister van openbare veiligheid


Screenshot YouTube


Bronnen die betrokken zijn bij coalitieonderhandelingen hebben gezegd dat Itamar Ben-Gvir, die eist dat hij de portefeuille openbare veiligheid krijgt, de volledige leiding wil hebben over het beleid dat door de politie wordt uitgevoerd, wat mogelijk zijn onafhankelijkheid in gevaar brengt.


Terwijl de coalitieonderhandelingen tussen Likud en de Otzma Yehudit-partij van Ben-Gvir op een paar problemen stuiten, zoals de weigering van Netanyahu om hen de Negev- en Galilea-portefeuille te geven, is er een gebied waarop ze tot overeenstemming lijken te zijn gekomen, meldt Ynet.


Als de overeenkomst tussen Ben-Gvir en Likud uiteindelijk tot stand komt, zal het Ministerie van Openbare Veiligheid de volledige controle hebben over het beleid van de Israëlische politie, terwijl die verantwoordelijkheid nu bij de commissaris ligt.


Beslissingen zoals procedures voor het inzetten van troepen waren tot nu toe alleen afhankelijk van de commissaris, maar zullen volgens de overeenkomst worden overgedragen aan de jurisdictie van de minister van openbare veiligheid. Bovendien zal het budget van het ministerie van Defensie binnen de politie worden verdeeld volgens de overwegingen van de minister van Openbare Veiligheid.


"De betekenis van de eisen van Ben-Gvir is dat de commissaris de assistent van de minister wordt", zei een hoge politiefunctionaris tegen Ynet. "De bevoegdheden van de commissaris moeten behouden blijven naast de bevoegdheden van de minister, om de huidige democratie te behouden."


"Politiecommissaris Kobi Shabtai dacht dat hij een vierde ambtstermijn zou krijgen en had nooit gedacht dat hij zich zou moeten verantwoorden tegenover Ben-Gvir", zei een hoge politiefunctionaris. 'Hij is bang dat Ben-Gvir misschien een nieuwe commissaris wil benoemen. Hij zal hard moeten werken om hem tevreden te stellen.'

109 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hans van der Laan
Hans van der Laan
Nov 22, 2022

Verschrikkelijke engerd dit , ondermijning van de toch al fragiele democratie

Like
bottom of page