top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bennett: "Netanyahu is ongeschikt, zijn gedrag is het meest verdeeldheid zaaiende gedrag"


Foto via GPO


Op vrijdag gaf de vertrekkende premier Naftalie Bennett interviews aan verschillende Hebreeuwse en Engelstalige media in Israël. Daar kwam het beeld uit naar voren van een man die beseft fouten te hebben gemaakt maar die dit door het gedrag van de oppositie onder leiding van Netanyhau niet meer kon herstellen.


Het is niet duidelijk wat Bennett gaat doen zodra hij het premierschap maandag of dinsdag, afhankelijk van wanneer de drie stemmingen in de Knesset, overdraagt aan zijn vriend en college Yair Lapid.


Bennet was duidelijk in al die interviews: "Ik heb gefaald, geeft premier Naftali Bennett toe in gesprekken de afgelopen dagen. Het is me niet gelukt, het is me niet gelukt, om mijn vrienden te beschermen tegen de gif machine van oppositieleider Benjamin Netanyahu. Geen enkel Knesset-lid van een andere partij zou erin geslaagd zijn om de pak slaag die ze kregen te weerstaan.

Hij was ook duidelijk door te zeggen dat juist daardoor Netanyahu ongeschikt is om opnieuw premier te worden, maar zei aan de andere kant samenwerking niet uit te sluiten als dat in het belang van het land zou zijn, omdat er anders nooit een regering zou kunnen worden samengesteld.


"Ik ben niet boos op hen. Ik heb geen wrok tegen iemand, niet op Idit Silman, en niet Nir Orbach (de beide overlopers waardoor hij gedwongen is af te treden). De verantwoordelijkheid is van mij, de mislukking is van mij. Toen ik mijn functie aannam, dook ik diep in het werk: Iran, dat was verwaarloosd, het coronavirus. Ik vergat ze, mijn vrienden en collega's. Mijn Knesset leden hadden zich niet voorbereid op een dergelijke regering.


Hij geeft ook een andere mislukking toe, afkomstig uit dezelfde familie: de oppositie slaagde erin de publieke opinie het Israëlische publiek wijs te maken dat de regering vertrouwt op 'terreuraanhangers'. Het belastinggeld vloeit naar de Moslimbroederschap en daarom worden Israëli's vermoord; en daarom wordt alles duurder. De legitimiteit was aangetast.


Een paar dagen voordat hij het kantoor van de premier zal verlaten voor een onbekende toekomst, weet hij niet eens in welk kantoor hij zal zitten. Misschien zal hij zich vestigen in het kantoor van de minister van Buitenlandse Zaken, aangezien minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de interim-premier zal worden. Of hij gaat thuis zitten in Ra'anana en opnieuw het zakenleven in, waar hij zo succesvol is geweest.


De toekomst baart hem veel meer zorgen dan zijn eigen lot, zegt hij. Niet alleen als burger die ziet wat er gebeurt, maar ook vanuit het standpunt van een premier, is hij ervan overtuigd dat Israël zich nu op een noodlottig kruispunt bevindt, het gevaarlijkste in de geschiedenis van de staat sinds zijn oprichting. Uit elkaar vallen is een mogelijkheid, zegt hij. Ik dacht niet dat Joden opnieuw "de schuren van hun broers zouden verbranden", totdat het incident met de Judea- en Samaria regelgeving zich voordeed waardoor verlenging van de wet waarbij Israëliërs in Judea en Samaria onder de Israëlische wet vallen, niet mogelijk was.. Dit is stalverbranding.


Voor wat betreft het leiderschap van zijn Yamina partij, mocht hij zich uit de politiek terugtrekken, acht de nummer 2, minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, duidelijk niet geschikt door haar pogingen in de afgelopen dagen om samen met Netanyahu een regering vanuit de Knesset samen te stellen.


Hij denkt er maar aan om het leiderschap van de Yamina partij over te geven aan minister van Religieuze Zaken Matan Kahana, die het afgelopen jaar een van de meest fervente steunpilaren van de premier was.


102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page