top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Berlijn, maak plaats! Ontdek Ashdod’s geheime street-art district


Foto Shir Bahar via Israel Ministry of Tourism


Dacht je dat street-art alleen te vinden is in grote, internationale steden? Of dacht je meteen aan Florentine in Tel Aviv? Think again! In de badplaats Ashdod is een kleurrijk gebied tot leven gekomen waar een interessant verhaal achter schuilgaat.


Ontdek de beschilderde muren van Ashdod’s 6e district die de jonge, succesvolle kunstenaar – Dudi Shoval – nieuw leven in heeft geblazen. En als je er dan toch bent, vergeet ook vooral niet om te genieten van de lokale lekkernijen op de markt.


Ashdod’s 6e district werd in de 1960 / 1970er jaren met veel haast gebouwd om de vele immigranten uit Noord-Afrikaanse landen en de (toenmalige) Sovjet Unie te huisvesten. Sinds die tijd heeft het gebied vele veranderingen doorgemaakt – de verhalen van de inwoners, veelal gezinnen met een lage sociaal-economische status en Ultra-Orthodoxe families, zijn terug te vinden op de kleurrijke muren. De getalenteerde graffiti artist Dudi Shoval, die bekend staat onder zijn artistieke alias “One Love” is verantwoordelijk voor al deze spectaculaire kunstwerken.

Foto Shir Bahar via Israel Ministry of Tourism

Hoe werd een ‘vandaal’ Ashdod’s officiële kunstenaar?

Shoval heeft goede contacten met de hip-hop scene en begon al op jonge leeftijd met schilderen. Zijn passie zorgde ervoor dat hij muurschilderingen mocht maken als onderdeel van zijn afstudeerproject voor de middelbare school. Tijdens zijn militaire dienst werd hij betrapt door een stadsbewaker terwijl hij illegaal een bushalte aan het beschilderen was. Shoval smeekte om vergiffenis en bood aan om een goede daad te verrichten voor de stad Ashdod. De ambtenaar was onder de indruk van zijn talent en gaf hem een kans. Hij kreeg in plaats van een boete en een strafblad, een muur om legaal te beschilderen.


Na een aantal andere muurschilderingen en restauraties kreeg hij de titel ‘officiële kunstenaar van de stad Ashdod’. Hij nam contact op met internationale graffiti artists en samen creeerden ze de “Dope Movement” gesponsord door de gemeente Ashdod. Dit leidde tot nog veel meer graffiti murals waarop de vele elementen van zijn grote liefde hip-hop zijn vereeuwigd. Tegenwoordig geeft hij, naast al zijn artistieke projecten, ook les aan Israëlische jongeren die hij meeneemt in de beginselen van graffiti tijdens workshops gesponsord door het “Street Art House”.


Foto Shir Bahar via Israel Ministry of Tourism

Nieuw leven voor de oude plataan en graffiti op de marktkramen

Op Milman Street, bij de ingang naar het 6e district staat een 80 jaar oude plataan. De gemeente wilde deze prachtige oude boom beschermen door een betonnen afrastering om zijn stam heen te bouwen. Dudi Shoval besloot om de boom nieuw leven in te blazen door een mooie muurschildering te creëren die een afspiegeling is van het leven in het 6e district. Zijn murals geven de unieke bevolkingsmix van Ashdod goed weer: Ultra-Orthodoxen en niet-gelovigen, immigranten en Israëli’s. De multiculturele atmosfeer en hip-hop touch is overal voelbaar, op het strand, in de haven en in symbolen als het bekende Sail Square.


Ook de markt in het 6e district is zeker de moeite waard. Het is een kleine, lokale markt die vooral wordt bezocht door de inwoners. Maar bezoekers zullen zeker ook genieten van dit verborgen pareltje. Elke kraam heeft een authentieke charme en schoonheid, of ze nu fruit, groente, vis, kaas of noten verkopen. Shoval heeft de kleuren en diversiteit van de markt vereeuwigd op de muren van de marktkramen waarbij hij op een slimme manier slogans heeft verwerkt als: Peace, Love, Unity en Fun.


En nu je er toch bent, let’s eat! Probeer eens een aantal lokale delicatessen: Marokkaanse koekjes, Baklava en de vele verschillende soorten brood bij Dahari’s Bakery. Geniet van een pita broodje met falafel van Falafel Dikla of dompel je onder in de wereld van kaas, kruiden, gedroogd fruit, groente, sauzen en sappen bij Mama Dina’s shop.


Foto Shir Bahar via Israel Ministry of Tourism


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page