top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Beschuldigingen tegen Netanyahu harder, terwijl die Lapid van leugens verspreiden beschuldigt


Screenshot YouTube


Om een idee te krijgen hoe de sfeer in Israël op dit moment is, is het raadzaam onderstaand artikel uit The Jerusalem Post te lezen, die precies weergeeft wat er gaande is in het land en hoe het land zal gaan veranderen op een negatieve manier, die het voor grote groepen mensen niet bewoonbaar maakt en die uiteindelijk zullen vertrekken.


Oproepen om niet samen te werken met Noam MK Avi Maoz zijn nog maar het begin van de actie die de oppositie zal ondernemen tegen de nieuwe coalitie, zei de vertrekkende premier Yair Lapid tijdens een persconferentie voorafgaand aan de wekelijkse factiebijeenkomst van Yesh Atid op maandag.


Lapid nam bezwaar tegen de beschuldiging van opruiing door kandidaat-premier MK Benjamin Netanyahu nadat Lapid een brief had gestuurd naar alle burgemeesters van Israël waarin hij hen opriep niet samen te werken met Maoz, die als onderdeel van zijn coalitieakkoorden met de Likud de controle over het openbaar onderwijs zal krijgen en de externe onderwijsprogramma's van het systeem.


"Meneer Netanyahu, als u dit opruiing noemt, hoe noemt u dan wat u de afgelopen drie jaar hier deed? Hoe noemt u op de trappen van de rechtbank staan ​​en de rechtbank bedreigen als de laagste criminelen? Wat doet u gewelddadige bendes sturen om de kinderen van Knesset leden lastig te vallen en demonstranten bij bruggen aan te vallen? Hoe noem je het oprichten van een gifmachine met buitenlands geld die alleen maar aanzet tot leugens en deze verspreidt?" zei Lapid.


“Ik roep van hieruit naar leden van de Likud, er zijn er nog steeds met nationale verantwoordelijkheid. Ik roep ze op om de overeenkomst met Maoz op te zeggen. U kunt dit de kinderen van Israël of hun ouders niet aandoen. Je hebt een fout gemaakt en geeft toe dat je een fout hebt gemaakt – dus repareer het.”


De meeste factieleiders van de Knesset hielden op maandag soortgelijke persconferenties, zoals ze elke week voor hun fractievergaderingen doen.


Minister van Defensie Benny Gantz beschuldigde Netanyahu van het "knippen en plakken" van regeringsafdelingen op een manier die "bestuurlijke chaos" zou veroorzaken. Gantz beschuldigde Netanyahu van het schaden van het vermogen van het leger om effectief terreur te bestrijden en de openbare orde te handhaven, alleen maar om aan zijn proces te ontsnappen.


"We zullen het land niet verlaten; we zullen het doen beven. En wanneer het publiek de uitkomst van het knippen en plakken ziet, kan er een van de twee dingen gebeuren: of Netanyahu gaat op de rem staan ​​of komt op de rand van een leegte terecht." en valt erin, 'zei Gantz.


Netanyahu reageerde op Lapid en Gantz op Facebook en beschuldigde hen ervan "de verkiezingsuitslag niet te accepteren en valse alarmen te verspreiden tegen een regering die door een meerderheid van het publiek was gekozen".


Netanyahu beschuldigde Lapid van het verspreiden van drie leugens en ontkrachtte ze. De eerste was dat het ministerie van Defensie uit elkaar zal worden gehaald, waarop Netanyahu antwoordde dat " het civiele bestuur minder dan een duizendste van een procent waard is van het ministerie van Defensie - en het zal in het ministerie blijven."


Op de tweede vermeende beschuldiging, dat het ministerie van onderwijs aan Avi Maoz zal worden gegeven, schreef Netanyahu dat "Avi Maoz zich alleen zal bezighouden met de externe programma's van de ministeries van onderwijs, die ongeveer een duizendste van het onderwijsbudget uitmaken en onder de premier zullen opereren. Het ministerie van onderwijs zal het leerplan van de school blijven bepalen."


Tot slot, op de beschuldiging dat de regering zal optreden tegen mensen uit de LHBT-gemeenschap, schreef Netanyahu dat zijn regering "de rechten van de LHBT-gemeenschap niet zal schaden en de status-quo zal handhaven op het gebied van religie en staat.


Gantz reageerde op de post van Netanyahu.


"Hier zijn de leugens versus de waarheid", schreef Gantz.


1. IDF Central Command zal de grenspolitie verliezen en zal moeten vertrouwen op tienduizenden reservisten - meer dan 70 reservebataljons per jaar die de terreur in Judea en Samaria het hoofd moeten bieden.


2. De civiele administratie wordt de politieke arm van Smotrich en zal optreden zonder coördinatie met de IDF, en zal onafhankelijk verantwoording afleggen aan het Hooggerechtshof.


3. De Rules of Engagement staan ​​onder politieke controle.


4. Het leger van het volk zal in het gunstigste geval het leger van de helft van het volk worden, en op de lange termijn is er een reële zorg voor de toekomst ervan."


Gantz vervolgde: “Netanyahu, je hebt de verkiezingen gewonnen. Ik wens je veel succes en zal elke beweging steunen die goed is voor het land. U hebt niet het mandaat gekregen om de veiligheid van Israël te slopen voor goedkope politieke en juridische voordelen. Tegenover de schade van de Israëlische veiligheid zul je een ijzeren muur vinden.”


Labour-leider en minister van Transport, Merav Michaeli, zei voorafgaand aan de fractievergadering van haar partij: “Dit zijn geen coalitieonderhandelingen – dit is de liquidatieverkoop van de democratie. Netanyahu verkoopt ministeries aan extremisten en eist een terzijdestellingsclausule om hem in staat te stellen onder zijn proces uit te komen.


“Vrienden, deze regering houdt geen stand. Het valt sneller uit elkaar dan je denkt. Deze extremistische elementen zullen het land niet kunnen besturen. We moeten onze lendenen omgorden en vechten om hun schade zoveel mogelijk te beperken. De Israëlische democratie is sterker dan Netanyahu', vervolgde Michaeli.


“Israël was hier vóór hem en zij zal hier na hem zijn. Wie zijn hand opsteekt om de democratie, het onderwijs of de LGBTQ gemeenschap te schaden, krijgt de moeder van alle protesten op straat, op pleinen en op bruggen.”


Yisrael Eichler, MK van United Torah Judaism, ging in op de "opruiing" van Lapid en Michaeli.


“We waarschuwden in het verleden dat deze mensen niet democratisch en niet liberaal zijn. De hegemonie is bereid om te leiden tot een burgeroorlog en bloedvergieten in de straten, zodra ze de macht verliezen. Ze zullen de verkiezingsuitslag niet accepteren', zei Eichler in een verklaring.


“Wie de toon, hun gezichtsuitdrukkingen en tandenknarsen hoort, moet zich voorbereiden op het gevaar. De politie, Shin Bet [Israel Security Agency] en defensie-instanties moeten de duistere en gewelddadige opruiing serieus nemen, die de progressieve kant nu heeft blootgelegd.


"Plannen om de instellingen van de gekozen regering te beveiligen, moeten worden uitgevoerd, en [de veiligheidstroepen moeten] rechtse kiezers beschermen die op straat zullen worden aangevallen door opgehitste misdadigers in naam van 'liberalisme en verlichting'."


164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page