top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Beveiligingscamera's toont politie in ziekenhuis voorafgaand aan begrafenis Shireen Abu Akleh


Screenshot video


Er komt meer naar buiten over de rol van de politie van Jeruzalem voorafgaand aan de begrafenis van de omgekomen Al Jazeera journalist Shireen Abu Akleh. Er is nu ook video van beveiligingscamera's van het Sint-Jozefziekenhuis verschenen waarop is te zien hoe politieagenten het ziekenhuis betreden met wapenstokken in de hand.


Eerder vandaag bekend werd dat de politiechef van Jeruzalem, Doron Turgeman, opdracht had gegeven alle Palestijnse vlaggen in beslag nemen en toen met een politiemissie naar Duitsland vertrok.


Daarbij liet hij de leiding over aan zijn plaatsvervanger Danny Levi, waarbij Turgeman op afstand meekeek.


Een niet met name genoemde politiebron zei tegen Haaretz: "Je kunt op afstand geen bevelen geven zonder ter plaatse te zijn".


Nu is een video van het Sint Jozefziekenhuis vrijgegeven, blijkbaar van de beveiligingscamera's die Israëlische politieagenten toont op het ziekenhuisterrein voor de begrafenis van journalist Sheerin Abu Akala . Volgens de directie is "de agressie van de Israëlische politie in de begrafenisstoet een schending van de humanitaire wetten", en onderzoeken ze de mogelijkheid om de politie aan te klagen.


De video's die zouden zijn gefilmd door beveiligingscamera's tonen de schermutselingen die voorafgingen aan de begrafenisstoet vanuit hun territorium. Uit de documentatie blijkt onder meer dat politieagenten op het terrein van de instelling rubberen kogels of traangas afschieten op burgers. In de documentatie zijn ook tientallen politieagenten te zien die in de gangen van het ziekenhuis rennen, terwijl onderweg een man wordt geholpen met krukken (op 13.56).

Het is begrijpelijk dat deze video nog meer kritiek zal doen leveren richting het optreden van de politie van Jeruzalem, die de staat Israël een slechte PR heeft gegeven.


Volgens de directie van het ziekenhuis, dat tegenwoordig dienstdoet als hospice dat patiënten ondersteunende zorg biedt aan het einde van hun leven, is de Israëlische politie de enige die geweld heeft gebruikt tijdens de begrafenis en overwegen ze nu een officiële aanklacht tegen de politie in te dienen.
374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page