top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bevindingen van eerste IDF-onderzoek hoe journalist Shireen Abu Akleh zou kunnen zijn gedood


Shireen Abu Akleh. Foto via social media


Donderdag hebben de commandant van het Centrale Commando, Majoor-Generaal Yehuda Fox, en het hoofd van de Commando Brigade, COL Meni Liberty, de chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, de conclusies gepresenteerd van het eerste onderzoek naar de omstandigheden die leidden tot de dood van de journalist Shireen Abu Akleh.


In de betreffende nacht (11 mei 2022) voerden IDF-soldaten een contraterrorisme-operatie uit in het Jenin gebied, met als doel terreurverdachten te arresteren. Tijdens de activiteit in het Jenin kamp schoten Palestijnse schutters onophoudelijk en zonder onderscheid. De Palestijnse schutters schoten ook direct en gooiden explosieven naar de soldaten en IDF-militaire voertuigen, die werden geraakt.


Toen de soldaten het gebied tegen het einde van de operatie verlieten, werd de journalist Shireen Abu Akleh, die tijdens het vuurgevecht aanwezig was op het slagveld, bij daglicht geraakt.


De IDF heeft het incident onderzocht sinds het plaatsvond, om de details rond de dood van mevr. Abu Akleh op te helderen. Aan het einde van het eerste onderzoek bleven een aantal details over die nadere toelichting behoeven. De details over het incident en de verschillende mogelijkheden die tot de dood van mevr. Abu Akleh hebben geleid, worden echter steeds duidelijker.


Het eerste onderzoek concludeerde dat het niet mogelijk is om ondubbelzinnig de bron te bepalen van het geweervuur ​​dat mevrouw Abu Akleh trof en doodde.


Het leger heeft alle troepen die bij die confrontatie betrokken waren gevraagd hun wapens in te leveren, zodat het leger ballistisch onderzoek kan doen. Daarvoor is het meer dan belangrijk dat de IDF ook de kogel kan onderzoeken.


Het onderzoek presenteerde twee mogelijkheden voor de bron van het geweervuur:


Eerst werden honderden kogels afgevuurd door Palestijnse schutters vanaf een aantal locaties. Tientallen kogels werden ook afgevuurd op IDF-voertuigen, wat ook de richting is waar mevr. Abu Akleh was, waardoor dit een mogelijke bron was van het geweervuur ​​dat haar trof en doodde.


De tweede mogelijkheid is dat tijdens het vuurgevecht tussen de Palestijnse schutters en IDF-soldaten, een soldaat een paar kogels afvuurde vanuit een aangewezen schietgat in een IDF-voertuig met behulp van een telescoopvizier op een Palestijnse schutter die op het bovengenoemde voertuig aan het schieten was. De Palestijnse schutter vuurde meerdere salvo's met geweervuur ​​af op de IDF-soldaat, en het is mogelijk dat mevr. Abu Akleh, die van achteren dichtbij de Palestijnse schutter stond, werd geraakt door het vuur van de soldaat op de Palestijnse schutters. De afstand tussen het IDF-voertuig en mevrouw Abu Akleh was ongeveer 200 meter.


De aanschaf van de kogel om een ​​professionele ballistische test uit te voeren, kan mogelijk bepalen welke van deze mogelijkheden zich hebben voorgedaan. Op dit moment heeft de Palestijnse Autoriteit niet meegewerkt aan het verzoek om een ​​gezamenlijk onderzoek in te stellen. De Palestijnse Autoriteit heeft ook niet meegewerkt aan het verzoek om de bevindingen van hun onderzoek, of de kogel, door te geven aan de IDF. Israël heeft zowel Palestijnse als Amerikaanse vertegenwoordigers aangeboden om aanwezig te zijn en deel te nemen aan professionele, pathologische en ballistische tests, evenals aan het forensisch onderzoek van de kogel. Dit aanbod is ontvangen zonder de wil tot medewerking of reactie.


De chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, gaf opdracht tot voortzetting van het onderzoek met een toezegging tot transparantie en het onthullen van de waarheid van het incident, met gebruikmaking van alle middelen die beschikbaar zijn voor de IDF.


De IDF betuigt haar diepe medeleven met de dood van Shireen Abu Akleh, ziet het grote belang in het behoud van de persvrijheid en zal blijven werken om deze te waarborgen.

De IDF zal terrorisme blijven dwarsbomen waar dat nodig is en haar missies handhaven, terwijl ze zich blijven inspannen om niet-strijders schade toe te brengen.

550 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page