top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

BGU-onderzoeker presenteert NASA plan maankolonie uitsluitend stroom via zonne-energie


Artistieke weergave van een individuele elektrisch aangedreven O2-productiereactor op de maan. Foto BGU-Universiteit


NASA en verschillende andere nationale ruimteagentschappen hebben onlangs hun maankolonisatieprogramma's nieuw leven ingeblazen. Een van de belangrijkste factoren die moeten worden opgelost, is hoe een toekomstige kolonie van energie kan worden voorzien. Is ononderbroken zonnestroom haalbaar zonder energieopslag?


Op aarde is het onhaalbaar om 100% van de elektriciteitsvraag 100% van de tijd uitsluitend uit hernieuwbare bronnen te voorzien, maar zonder energieopslag.


Deze aardgebonden mentaliteit is onlangs uitgedaagd door een paradigmaverschuiving die is ontwikkeld door Ben Gurion Universiteit's (BGU) prof. Jeffrey Gordon, die hij eind augustus mocht presenteren aan NASA. Zijn idee werd eerder dit jaar gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Renewable Energy.


Op de maan is zonne-energie de enige beschikbare hernieuwbare bron. De grootste uitdaging is om de belangrijkste energieverbruiker volledig te voorzien: fabrieken die continu (24/7, 365 dagen per jaar) duizenden tonnen zuurstof (O2) per jaar moeten produceren uit de maangrond, voor raketstuwstof, tanken voor satellieten in een baan om de aarde en menselijk levensonderhoud. Een groot deel van de uitdaging komt voort uit elke locatie op de maan die gemiddeld de helft van de maanrotatieperiode van 29,5 dagen in het donker doorbrengt.


In zijn onderzoek documenteert Gordon een haalbare strategie waarbij ononderbroken elektriciteit zou worden geproduceerd door fotovoltaïsche (PV) arrays die zijn geïnstalleerd rond een 360° breedtegraadring dicht bij (maar niet bij) een maanpool, met transmissielijnen geïnstalleerd naar de O2-centrales waarvoor er zou dan een aanzienlijke flexibiliteit op het gebied van locatie op afstand zijn.


Foto neerkijkend op de noordpool van de maan, beperkt tot 5° noorderbreedte. Foto via BGU


"Mijn oplossing heeft een specifieke massa die ver onder alle alternatieven tot nu toe ligt, namelijk een record lage kg/kW, een belangrijk cijfer van verdienste voor betaalbare en haalbare maaninstallaties, met lancerings- en installatiekosten die momenteel meer dan $ 1.000.000/kg bedragen. Onze nieuwe strategie is meer dan een factor 100 beter dan zonne-energie met batterijopslag. Het is ook minstens een factor 6 superieur aan de oplossing die nu wordt overwogen door NASA van kernreactoren die conventionele turbines en generatoren aandrijven. "


"Ik werd uitgenodigd om mijn bevindingen te presenteren op het NASA-hoofdkwartier voor zonne-energie in de ruimte in augustus in het Glenn Research Center in Cleveland, Ohio. NASA-wetenschappers spraken hun bereidheid uit om het plan om maankolonies van stroom te voorzien met kernenergie in plaats van zonne-energie te heroverwegen", zegt Gordon.


Het concept maakt gebruik van de unieke combinatie van (a) de afwezigheid van een maanatmosfeer, (b) de bijna nul-kanteling van de poolas van de maan ten opzichte van het eclipticavlak, (c) maanomstandigheden die vatbaar zijn voor goedkope transmissie met lage massa lijnen, en (d) een maandiameter die veel kleiner is dan die van de aarde.


Prof. Gordon is lid van de afdeling Zonne-energie en milieufysica, Jacob Blaustein Institutes for Desert Research van de Ben-Gurion University.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page