top of page
 • Barak Ravid

Bibi's grote comeback door Barak Ravid


Screenshot YouTube


Het rechtse blok van oppositieleider Benjamin Netanyahu is op weg om een ​​meerderheid van 65 zetels in de Knesset te behalen met meer dan 87% van de stemmen geteld na de verkiezingen van gisteren.


Waarom het ertoe doet: De verkiezingen zijn een grote overwinning voor de conservatieven en ultraorthodoxen van Israël en markeren een ongekende opkomst voor extreemrechts.

 • Met een meerderheid kan Netanyahu gemakkelijk een coalitie vormen die wetten kan aannemen en stappen kan ondernemen om zijn corruptieproces te stoppen.

Stand van zaken: Netanyahu's Likud-partij leek ongeveer 32 zetels te winnen, terwijl de Yesh Atid-partij van premier Yair Lapid klaar was om 24 zetels te winnen, volgens de voorlopige resultaten.

 • De Joodse supremacistische partij Religieus Zionisme leek 14 zetels te winnen – het hoogste aantal zetels voor radicaal rechts in de geschiedenis van Israël.

 • De twee ultraorthodoxe partijen samen waren klaar om 19 zetels te winnen.

Israëlisch links zou krimpen tot het laagste punt ooit.

 • De Labour-partij, die het land in 1948 oprichtte en decennialang regeerde, leek slechts vier zetels te winnen.

Het grote plaatje: de opkomst bij de kiezers was dit jaar 71,3% – de hoogste sinds 2015, volgens de centrale verkiezingscommissie van het land.

Wat ze zeggen: In een toespraak tot zijn aanhangers gisteravond zei Netanyahu dat hij van plan was een "nationale regering" te vormen die in de behoeften van alle Israëli's zou voorzien.

 • De assistenten van Lapid zeiden woensdag dat van hem werd verwacht dat hij zou toegeven en Netanyahu bellen om hem te feliciteren.

Tussen de regels door: de duidelijke meerderheid zal Netanyahu in staat stellen vrij snel een regering te vormen. Het zal de meest rechtse, conservatieve en religieuze regering in de geschiedenis van Israël zijn.

 • Het aantal vrouwen in de coalitie zal naar verwachting dalen van 30 in de uitgaande coalitie naar slechts negen in de inkomende.

Flashback: Dit is de tweede keer in de politieke carrière van Netanyahu dat hij erin slaagde een comeback te maken in het kantoor van de premier. De eerste keer was in 2009.

 • De comeback van Netanyahu vindt plaats minder dan 18 maanden nadat hij werd afgezet door Lapid en zijn politieke partner, Naftali Bennett, die erin slaagden een fragiele regering te vormen die een einde maakte aan 12 opeenvolgende jaren van Netanyahu als premier.

Wat nu: De Centrale Verkiezingscommissie maakt naar verwachting morgen de uitslag van de verkiezingen bekend. De gecertificeerde resultaten worden op 9 november gepubliceerd.

 • Nadat president Isaac Herzog de gecertificeerde resultaten van de Centrale Verkiezingscommissie heeft ontvangen, zal hij overleggen met de verschillende partijen over wie het mandaat moet krijgen voor het vormen van de regering.

 • Herzog heeft tot 16 november om de beslissing te nemen, maar het feit dat Netanyahu een duidelijke meerderheid heeft, zal het consultatieproces versnellen.

 • Netanyahu, die naar verwachting het mandaat zal krijgen, heeft dan 28 dagen om een ​​coalitie te vormen, met een mogelijke verlenging van 14 dagen.

Bovenstaand artikel verscheen woensdag in Axios en is met schriftelijke toestemming van de schrijver, Barak Ravid, vertaald overgenomen.

259 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page