top of page
 • Cnaan Liphshitz

Biden en Bibi zijn het eens dat Saoedische megadeal stappen moet omvatten voor tweestatenoplossing


Screenshot YouTube


President Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waren het er vorige week over eens dat de megadeal met Saoedi-Arabië gebaseerd moet zijn op het principe van het behoud van het vooruitzicht op een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst in de toekomst, zo hebben een Israëlische functionaris en een bron Barak Ravid geïnformeerd aan Axios. Maar de details moeten nog uitgewerkt worden.


Waarom het ertoe doet: de regering-Biden dringt aan op een megadeal met Saoedi-Arabië en Israël voordat de presidentiële campagne van 2024 de agenda van Biden in beslag neemt.

 • Het Witte Huis maakte de Israëlische regering duidelijk dat zij aanzienlijke concessies zou moeten doen aan de Palestijnen als onderdeel van een overeenkomst met Saoedi-Arabië die normalisatie tussen het koninkrijk en Israël omvat .

 • Minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken beweerde dat Saoedische leiders hem hadden verteld dat de Palestijnse kwestie een centrale rol zou spelen in elke toekomstige deal met Israël.

Achter de schermen: Brett McGurk, tsaar uit het Midden-Oosten van het Witte Huis, en senior Biden-adviseur Amos Hochstein hielden de avond vóór de bijeenkomst van de twee leiders een voorbereidende bijeenkomst met Netanyahu’s assistenten, zeiden twee Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

 • McGurk en Hochstein vroegen de assistenten van Netanyahu wat de premier Biden ging vertellen over de concessies die hij bereid is te doen voor de Palestijnen als onderdeel van de megadeal met Saoedi-Arabië.

 • Volgens de Amerikaanse en Israëlische functionarissen weigerden de assistenten van Netanyahu in details te treden en zeiden dat de premier er privé met de president over zou praten.

 • Het Witte Huis en het kabinet van de premier wilden geen commentaar geven.

Toen Biden en Netanyahu elkaar ontmoetten, concentreerde een aanzienlijk deel van hun een uur durende bijeenkomst zich op de Palestijnse component van de deal, aldus de Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

 • Biden gaf Netanyahu geen lijst met eisen voor concessies aan de Palestijnen, maar vertelde de premier dat hij wil dat Israël stappen onderneemt die de optie voor een tweestatenoplossing met de Palestijnen openhouden, aldus een Israëlische functionaris en een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit. bron geïnformeerd over de bijeenkomst.

 • De Israëlische functionaris en bron die over de bijeenkomst werd geïnformeerd, zei dat Netanyahu instemde met het concept om stappen te ondernemen om de deur voor een toekomstig vredesakkoord met de Palestijnen open te houden.

Ja, maar: de discussie over de Palestijnse component van de Saoedische megadeal is nog maar net begonnen, zei een Israëlische functionaris. Het zal zich concentreren op de vraag hoe het algemene concept dat Biden en Netanyahu bespraken in praktische stappen kan worden vertaald.

 • De belangrijkste uitdaging is dat beide partijen het brede concept van het levend houden van de tweestatenoplossing heel anders kunnen interpreteren – een realiteit die aanzienlijke kloven tussen de partijen kan creëren als ze op de details ingaan.

 • Netanyahu vertelde Biden vorige week ook dat Palestijnse functionarissen deel zouden moeten uitmaken van het proces om een ​​megadeal te krijgen die de normalisering van Saoedi-Arabië en Israël omvat, maar dat ze niet de macht zouden moeten hebben om delen ervan te vetoën, aldus een hoge Israëlische functionaris.

Het grote plaatje: het Palestijnse onderdeel van de deal is een politiek geladen kwestie voor de VS, Saoedi-Arabië en Israël.

 • Het Witte Huis heeft Israël nodig om voldoende concessies te doen aan de Palestijnen om de Democraten in de Senaat ervan te overtuigen andere delen van de megadeal te steunen, zoals een Amerikaans defensieverdrag met Saoedi-Arabië.

 • De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft Israël nodig om stappen te ondernemen in de richting van de Palestijnen om steun te krijgen voor een normalisatieovereenkomst in eigen land en in de hele Arabische en islamitische wereld.

 • Netanyahu wil de Saoedische deal heel graag. Maar het doen van aanzienlijke concessies aan de Palestijnen zou de extreemrechtse partijen in zijn coalitie waarschijnlijk boos maken en zijn regering ten val kunnen brengen.

Inzoomen: De Palestijnse Autoriteit heeft een reeks resultaten uiteengezet die zij graag zou zien als onderdeel van elke deal, waaronder het verkrijgen van meer controle over delen van de bezette Westelijke Jordaanoever, volledig lidmaatschap van de VN en de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem .

Stand van zaken: De nieuwe Saoedische ambassadeur bij de Palestijnse Autoriteit bezocht dinsdag Ramallah en ontmoette president Mahmoud Abbas.

 • De ambassadeur zei dat Saoedi-Arabië zich zou inzetten voor de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

 • Afzonderlijk arriveerde de Israëlische minister van Toerisme dinsdag in Riyad om deel te nemen aan een conferentie van de Wereldorganisatie voor Toerisme. Dit was het allereerste officiële en openbare bezoek van een Israëlische minister aan het koninkrijk.

104 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page