top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Biden tegen Bennett : "als diplomatie richting Iran faalt, hebben we andere opties"


Foto via Twitter Witte Huis


Uit wat er bekend is geworden na afloop van de eerste ontmoeting tussen Israëls premier Naftalie Bennett en de Amerikaanse president Biden blijkt dat Biden duidelijk was voor wat betreft Iran. Door zijn uitspraak " dat Iran nooit over een kernwapen zal bechikken en mocht de diplomatie niet werken, dan zijn er andere opties", heeft Biden een standpunt ingeomen waar de Israëlische premier mee naar huis kan komen.


De een-op-een ontmoeting tussen beide leiders zou oorspronkelijk 25 mnuten duren maar bleek uiteindelijk tweemaal zolang, namelijk ongeveer 50 minuten te hebben geduurt.


Biden zei dat Amerikaanse en Israëlische teams "de niet-aflatende toewijding die we in de Verenigde Staten hebben aan de veiligheid van Israël" zouden bespreken, evenals "manieren om vrede en veiligheid te bevorderen voor Israëliërs en Palestijnen.”


Biden zei ook "dat de VS Israël steunden bij het ontwikkelen van "diepere banden" met zijn Arabische en islamitische buren, hoewel hij de term "Abraham-akkoorden" niet gebruikte, zoals het beleid van de huidige Amerikaanse regering lijkt te zijn ten aanzien van de deals die door de vorige regering waren bemiddeld.


Hij voegde daaraan toe dat ze “de dreiging van Iran zouden bespreken en onze inzet om ervoor te zorgen dat Iran nooit een kernwapen ontwikkelt. Diplomkatie staat voorop en we zien wel waar dat ons brengt. Maar als de diplomatie faalt, zijn we klaar om andere opties te kiezen.”


De Amerikaanse president beloofde ook het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem aan te vullen, dat intensief werd gebruikt tijdens het 11-daagse conflict met Hamas in Gaza in mei.


Israël had gevraagd om $1 miljard aan steun om de Iron Dome raketten te kunnen aanvullen, eerder had de Amerikaanse minister van Defensie Austin, zijn steun al hiervoor uitgesproken, zodat uiteindelijk het US Congress het moet goedkeuren, waar geen problemen worden voorzien.Verder werd bekend dat Israël over niet al te lange termijn deel zal uitmaken van het Amerikaanse visumvrijstellingsprogramma. Biden beloofde dat hij zijn team zou aansturen om dit over niet al te lange termijn mogelijk te maken.


Na de ontmoeting legden Bennett en Biden een korte, gezamenlijke verklaring af aan de pers. Biden begon zijn opmerkingen door te zeggen dat de leiders "goede vrienden" zijn geworden sinds Bennetts aankomst in Washington.


"Hij leidt en leidt de meest diverse regering in de Israëlische geschiedenis", zei Biden, terwijl hij zich tot Bennett richtte.


Met de nucleaire ambities van Iran als de belangrijkste agenda van de bijeenkomst, zei de president tegen verslaggevers dat de Islamitische Republiek "nooit" een atoombom zal hebben.


"Maar we stellen diplomatie voorop en we zullen zien waar dat ons brengt. Als diplomatie faalt, hebben we andere opties", zei hij.


Biden bedankte vervolgens Israël voor zijn "onwrikbare steun" en herhaalde dat Amerika's inzet voor de veiligheid van Israël onbreekbaar is.


Bennett bedankte Biden voor zijn steun aan Israël, vooral tijdens het mei-conflict met Hamas in Gaza.


Bennett betuigde ook zijn diepste medeleven met de aanslagen in Kabul en zei dat Israël zijn verdriet deelde met de VS.


Israël weet dat we geen betere of betrouwbaardere bondgenoot in de wereld hebben dan de Verenigde Staten van Amerika", aldus Bennett, en voegde daaraan toe "het is in moeilijke tijden waar vriendschap echt op de proef wordt gesteld".

Bennett zei verder "dat Israël goed probeert te doen in de wereld, maar voegde eraan toe dat in onze regio goed doen niet genoeg is”, een duidelijke verwijzing naar de bedreigingen van de Islamitische Staat, Hezbollah, de Islamitische Jihad, Hamas en Iraanse milities.


"Israël moet sterk zijn om goed te doen", aldus Bennett "en we mogen geen moment uit het oog verliezen dat we ons in de moeilijkste buurt ter wereld bevinden." Hij bedankte Biden opnieuw voor "het helpen om het strategische voordeel van Israël te versterken".


Opvallend was dat Biden en Bennett de Palestijnse kwestie bagatelliseerden in een schijnbare poging om elke publieke wrijving in dit vroege stadium van hun relatie te vermijden. Gezien de slechte vooruitzichten op vooruitgang in diplomatieke gesprekken met de Palestijnen, leken Biden meer geïnteresseerd in het steunen van de nieuwe Israëlische regering tijdens hun eerste persoonlijke gesprekken.


Voor wie er in is geïnteresseerd, via deze link is de gehele tekst van Biden en Bennett te lezen zoals ze die uitspraken tijdens hun personferentie.


191 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page