top of page
 • Barak Ravid

Biden vertelt Netanyahu dat gevechtspauze van 3 dagen kan bijdragen aan vrijlating enkele gijzelaars


Screenshot YouTube


President Biden heeft er in zijn oproep van maandag op aangedrongen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu instemt met een pauze van drie dagen in de gevechten om vooruitgang mogelijk te maken bij de vrijlating van enkele van de gijzelaars die Hamas in Gaza vasthoudt , zeiden twee Amerikaanse en Israëlische functionarissen tegen Barak Ravid van Axios.

. Het grote geheel: volgens een voorstel dat wordt besproken tussen de VS, Israël en Qatar zou Hamas 10 tot 15 gijzelaars vrijlaten en de pauze van drie dagen gebruiken om de identiteit van alle gijzelaars te verifiëren en een lijst met namen van de gijzelaars te verstrekken. mensen die het vasthoudt, zei de Amerikaanse functionaris.

 • Volgens Israëlische functionarissen werden tijdens de terreuraanslag van Hamas in Israël op 7 oktober minstens 240 mensen ontvoerd. Hamas heeft twee oudere Israëlische vrouwen en twee Amerikanen vrijgelaten .

 • Volgens Israëlische schattingen houdt Hamas ongeveer 180 gijzelaars vast, houdt de Palestijnse Islamitische Jihad er veertig vast en houden mensen die losjes verbonden zijn met de militante facties ongeveer twintig vast, zeiden twee Israëlische functionarissen.

 • Hamas beweerde dinsdag in een verklaring dat het bereid was twaalf vreemdelingen vrij te laten die het gegijzeld houdt, maar dat dit niet lukte vanwege de luchtaanvallen en grondoperaties van Israël.

Achter de schermen: De twee Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeiden dat Netanyahu tegen Biden zei dat hij de bedoelingen van Hamas niet vertrouwt en niet gelooft dat ze bereid zijn tot overeenstemming te komen over een deal met betrekking tot de gijzelaars.

 • Hij zei ook dat Israël de huidige internationale steun voor de operatie zou kunnen verliezen als de gevechten drie dagen zouden stoppen, aldus de functionarissen.

 • De Israëlische functionaris vertelde Axios dat een deel van Netanyahu's voorbehoud komt doordat Hamas een groep Israëlische soldaten heeft aangevallen, een van hen heeft ontvoerd en verschillende anderen heeft gedood tijdens een humanitaire pauze tijdens de oorlog van 2014.

 • Het kabinet van de Israëlische premier weigerde commentaar te geven.

 • Het Witte Huis verwees Axios naar de voorlezing van de oproep van dinsdag tussen Biden en Netanyahu, waarin stond dat de twee leiders “de voortdurende inspanningen bespraken om de vrijlating van gijzelaars van Hamas veilig te stellen.” Het Witte Huis voegde eraan toe dat het geen commentaar geeft op de privégesprekken van Biden.

 • Biden vertelde verslaggevers later dinsdag dat hij Netanyahu om een ​​pauze had gevraagd tijdens hun telefoongesprek op maandag.

Tussen de regels door: Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde vrijdag aan verslaggevers dat de indirecte en gecompliceerde aard van de gijzelingsonderhandelingen het moeilijk heeft gemaakt om vooruitgang te boeken in de gesprekken.

 • De regering-Biden heeft voornamelijk aan de kwestie gewerkt via de regering van Qatar, waar enkele Hamas-leiders zijn gevestigd.

 • CIA-directeur Bill Burns is deze week in het Midden-Oosten en een deel van zijn focus ligt op de vrijlating van de gijzelaars. Hij had gesprekken in Israël en zal later deze week Qatarese functionarissen ontmoeten.

Stand van zaken: Na zijn ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken vrijdag in Tel Aviv verwierp Netanyahu het Amerikaanse verzoek om een ​​humanitaire pauze en zei dat Israël alleen zou instemmen met een tijdelijk staakt-het-vuren als de gijzelaars worden vrijgelaten.

 • Een Israëlische functionaris zei dat Netanyahu een pauze van drie dagen in de gevechten als een staakt-het-vuren beschouwt en niet gelooft dat er veel tijd nodig is om zo'n klein aantal gijzelaars vrij te laten.

 • Netanyahu lijkt meer open te staan ​​voor een kortere pauze. ‘Wat de tactische kleine pauzes betreft, een uur hier, een uur daar. Die hebben we al eerder gehad. Ik veronderstel dat we de omstandigheden zullen controleren om goederen, humanitaire goederen binnen te laten komen, of onze gijzelaars, individuele gijzelaars, te laten binnenkomen. vertrek”, vertelde hij aan ABC News in een interview dat enkele uren na zijn telefoongesprek met Biden werd uitgezonden.

Noot van de redactie: dit verhaal is later dinsdag bijgewerkt met de opmerkingen van Biden.

195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page