top of page
 • Barak Ravid

Biden zei in een ‘frustrerende’ oproep tegen Bibi dat hij de kwestie van de Palestijnse belastinginkomsten moest oplossen

Screenshot YouTube


President Biden voerde afgelopen weekend een moeilijk gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het besluit van Israël om een ​​deel van de belastinginkomsten die het voor de Palestijnse Autoriteit int, in te houden, aldus twee Amerikaanse en Israëlische functionarissen en een bron met kennis van de kwestie, tegen Barak Ravid.


Het grote plaatje: een Amerikaanse functionaris zei dat dit deel van de oproep tussen de twee leiders afgelopen zaterdag een van de moeilijkste en ‘frustrerendste’ gesprekken was die Biden met Netanyahu heeft gehad sinds het begin van de oorlog in Gaza. Het is een teken van de groeiende spanningen tussen Biden en Netanyahu.


Kom snel op de hoogte: de belastinginkomsten die Israël int voor de Palestijnse Autoriteit op grond van een overeenkomst tussen de partijen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de PA, die al in een financiële crisis verkeert .


 • De extreemrechtse ultranationalistische minister van Financiën van Israël, Bezalel Smotrich, besloot in oktober de overdracht van alle belastinginkomsten op te schorten na de terroristische aanval van Hamas.

 • Maar de Israëlische regering zei dat zij alle fondsen zou overmaken, behalve de fondsen die volgens haar naar het door Hamas geleide Gaza gaan .

 • De PA heeft echter geweigerd een gedeeltelijke overdracht van de fondsen te accepteren, wat bij de regering-Biden zorgen heeft doen ontstaan ​​over een mogelijke economische ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit.

 • De kwestie is een doorn in het oog geworden voor Netanyahu, die onder druk staat van de regering-Biden om de fondsen vrij te geven, en voor Smotrich, die zijn verzet heeft geuit tegen de vrijgave van welke fondsen dan ook, zelfs indirect, en heeft gedreigd vanwege de kwestie af te treden. waardoor de coalitieregering van de premier in gevaar zou kunnen komen.

Aanjager van het nieuws: De afgelopen weken heeft de regering-Biden druk uitgeoefend op de Israëlische regering om de Palestijnse belastinginkomsten die zij heeft ingehouden vrij te geven.


 • De regering-Biden heeft haar bezorgdheid geuit dat een economische ineenstorting van de PA zou kunnen leiden tot een gewelddadige escalatie op de bezette Westelijke Jordaanoever als gevolg van het feit dat zij niet in staat zou zijn de salarissen van de veiligheidstroepen te betalen.


Achter de schermen: het  45 minuten durende gesprek van zaterdag tussen Biden en Netanyahu concentreerde zich op de volgende fase van de Israëlische grondoperatie, zeiden Israëlische en Amerikaanse functionarissen.


 • Maar tegen het einde van de oproep uitte Biden zijn zorgen over de ingehouden Palestijnse belastinginkomsten.

 • Volgens de functionarissen vroeg Biden Netanyahu om een ​​voorstel te aanvaarden dat de Israëlische premier enkele weken geleden zelf had opgeworpen: om de ingehouden belastinginkomsten ter bewaring over te dragen aan Noorwegen totdat er een regeling kan worden gevonden die de zorgen van Israël dat de fondsen Hamas zouden kunnen bereiken, zal wegnemen.

 • De Palestijnse Autoriteit heeft dit voorstel al aanvaard en heeft de VS verteld dat zij op grond van een dergelijke overeenkomst weer een deel van de belastinginkomsten zal innen die niet zijn ingehouden, aldus een Amerikaanse functionaris.

Een Amerikaanse functionaris en een bron met kennis van de oproep zeiden dat Netanyahu terugkwam en zei dat hij dit geen goed idee meer vindt. Hij zei tegen Biden dat hij de Noren niet vertrouwt en zei dat de Palestijnse Autoriteit de gedeeltelijke overdracht van het geld gewoon moet accepteren.


 • Biden duwde terug en zei dat de VS het voorstel van Noorwegen vertrouwen en dat dit genoeg zou moeten zijn voor Israël om het ook te vertrouwen, aldus de Amerikaanse functionaris en de bron met kennis van de oproep.

 • Volgens de Amerikaanse en Israëlische functionarissen zei Biden tegen Netanyahu dat hij in deze kwestie de hardliners in zijn coalitie onder ogen moest zien, net zoals hij te maken heeft met politieke druk van het Congres over de oorlog in Gaza.

Na een paar minuten discussie zei Biden tegen Netanyahu dat hij van hem verwacht dat hij deze kwestie oplost, voegde eraan toe dat “dit gesprek voorbij is” en beëindigde het gesprek, aldus de Amerikaanse functionaris en bron met kennis van het gesprek.


 • "Het gevoel was dat de president zich elke dag inspant voor Bibi en als Bibi iets terug moet geven en een politiek risico moet nemen, is hij niet bereid dat te doen", zei een Amerikaanse functionaris.

 • Een tweede Amerikaanse functionaris, die werd gevraagd commentaar te geven op dit verhaal, probeerde het argument te bagatelliseren en zei dat Netanyahu het idee van Noorwegen niet verwierp, maar “gewoon zei dat ze nog steeds bezig zijn met het doornemen van de zaken.”

 • Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het gesprek tussen Biden en Netanyahu ‘goed en productief’ was.

 • Het kabinet van de Israëlische premier reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Stand van zaken: Een paar dagen na de oproep tussen Biden en Netanyahu kwam de kwestie opnieuw ter sprake tijdens de ontmoeting die de Israëlische minister Ron Dermer in het Witte Huis had met de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, zei de tweede Amerikaanse functionaris.


 • “We hebben goede vooruitgang geboekt en denken dat dit probleem van de overdracht van belastinginkomsten op weg is om opgelost te worden”, aldus de functionaris.


494 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page