top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijeenkomst van de Knesset voorafgaand aan beëdiging nieuwe regering was een beschamende vertoning

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021


Naftalie Bennett tijdens zijn toespraak. Screenshot Channel 13 News


De speciale bijeenkomst van de Knesset, voorafgaand aan de verkiezing en beëdiging van de nieuwe regering Lapid/Bennett werd een beschamende vertoning en een nieuw dieptepunt waarbij politici van de Likud en ultraorthodoxe partijen om het hardst ,met geschreeuw probeerden Bennett het spreken onmogelijk te maken.


Verschillende Likud leden en de extreemrechtse Smotrich en Ben Gvir werden door de veiligheidsdiensten uit de Knesset zaal verwijderd. Later probeerden ze weer terug te komen maar werden opnieuw verwijderd.


Aankomend premier Naftali Bennett opende de vergadering waarop de 36e regering zal worden beëdigd met een toespraak die constant door Likud en ultraorthodoxe Knesset leden werd onderbroken met geschreeuw uit protest tegen wat zij noemen, "zijn aansluiting bij de linkse veranderingsregering . "Leugenaar" en "stemdief" zijn slechts enkele van de kreten die waren te horen.

Lehi Lapid (L), Gilat Bennett (M) en Ella Lieberman. FotoWoordvoerster van de Knesset, Danny Shem Tov


In zijn opmerkingen bedankte Bennett de vertrekkende premier Benjamin Netanyahu, "voor zijn lange en volledige dienst aan de staat Israël. "Als premier heb je vele jaren gewerkt, ik heb je vaak gezien in lange veiligheidsdiscussies tot in de kleine uurtjes van de nacht, vragen stellen en verantwoordelijkheid eisen."


"Dit is een speciaal uur, de last van het leiden van het volk en de staat wordt doorgegeven aan de volgende generatie - het is een heilige aanbetaling", voegde de rechtse Yamina voorzitter eraan toe. "Deze gevechten tussen de mensen die verondersteld werden het land te leiden, leidden tot verlamming en het werd niet meer beheerd."


"Er zijn punten in de Joodse geschiedenis waar de controverse uit de hand loopt en niet langer in de hemel zijn", zei de nieuwe premier. "Twee keer in onze geschiedenis hebben we het nationale tehuis verloren, juist omdat de leiders van die generatie niet in staat waren geweest om met elkaar om te gaan en compromissen te sluiten. Ik zie voor mijn ogen Bar Giora en Yochanan van Gush Halav. Iedereen heeft gelijk, maar uit justitie hebben ze ons huis op ons verbrand."In een reactie op de samenstelling van de nieuwe regering zei Bennett: "Ik ben er trots op om met mensen met heel verschillende meningen te kunnen zitten. Daarom hebben we deze keer op het cruciale moment de verantwoordelijkheid genomen. Het is het gemakkelijkst om verder te gaan volgens het plan dat u voor ons heeft gepland.


Daarna was het de beurt aan Yair Lapid voorzitter Yesh Atid en vice-premier die begon met te zeggen : "De toespraak die ik van plan was te houden, zal ik niet houden, omdat ik hier maar om één reden sta, ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn moeder. "


"Mijn moeder is 86 en we en het was niet gemakkelijk om haar naar Jeruzalem te brengen, maar we deden het omdat ik ervan uitging dat jullie (Knessetleden en rechtse ministers die zich bemoeiden met Bennetts toespraak) in staat zouden zijn om jezelf te overwinnen en statig te handelen waardoor ze dit moment een regeringswisseling zou zien", aldus Lapid.


"Toen ze werd geboren," zei Lapid, "was er geen staat Israël, Tel Aviv was een stad met 30.000 inwoners en we hadden geen parlement, en ik wilde dat ze trots zou zijn op het Israëlische democratische proces. Maar zij en elke andere Israëlische burger schaamt zich voor jullie gedrag. Het is tijd om verder te gaan, aldus Lapid.


Daarna betrad Benjamin Netanyahu het spreekgestoelte en in zijn laatste toespraak als premier viel hij de man aan die hem in functie zou vervangen en beweerde dat Bennett "niet de internationale status, geloofwaardigheid of bekwaamheid heeft om premier te zijn". Net voordat hij werd benoemd tot leider van de oppositie, maakte Netanyahu duidelijk dat hij het decreet zou accepteren, "en we zullen dat doen met onze rug recht, totdat we deze gevaarlijke regering omverwerpen en weer aan de macht komen."


Netanyahu verwees naar het nucleaire project van Iran en zei dat "Teheran vandaag feest viert omdat ze weten dat er vanaf nu een zwakke regering in Israël zal zijn die zich zal schikken naar de dictaten van de internationale gemeenschap.


Een schreeuwende extreemrechtse Bezalel Smutrich wordt uit de zaal verwijderd tijdens de toespraak van Naftali Bennett. Foto Knesset-woordvoerster Noam Moskowit


"Ik ben van plan door te gaan met het vervullen van de grote missie van mijn leven, om het bestaan, de veiligheid en de welvaart van de staat Israël te verzekeren", voegde hij eraan toe. "We hebben van Israël een macht gemaakt, niet uit onderwerping en zwakte, maar uit kracht en door cultivatie. Economische, technologische, veiligheids- en politieke macht heeft Israël prestaties opgeleverd die er nooit zijn geweest."


Netanyahu zei verder: "probeer de geweldige economie die we aan jullie toevertrouwen zo min mogelijk te bederven, zodat we het zo snel mogelijk kunnen herstellen als we weer aan de macht zijn.


Netanyahu bekritiseert ook de aankomende minister van Financiën, Avigdor Lieberman, omdat het wel duidelijk is dat er minder geld naar de ultraorthodoxe partijen zal gaan.


"Jullie zullen mij niet het zwijgen opleggen", aldus Netanyahu, eraan toevoegend "snel weer als premier terug te zullen zijn", waarbij he opmerkte tweekeer eerder vanuit de oppositie terug te zijn gekomen.

Hij beschuldigt Bennett van het plegen van de 'grootste fraude sinds in de geschiedenis van Israël', waarbij hij opmerkt dat de rechtse leider vóór de verkiezingen een regering met Lapid had u

itgesloten.


"Het publiek zal deze enorme fraude niet vergeten", zei Netanyahu die het zichtbaar moeilijk had met het feit dat hij de macht moet overdragen.


Dit uitte zich ook in het feit dat hij geen felicitaties voor zijn toespraak in ontvangst wilde nemen van Nir Barkat die hem heeft uitgedaagd als leider van de Likud.195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page