top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijna 90% van de Israëlische boeren wordt zwaar getroffen door de oorlog in Gaza

Amerikaanse cowboys doen vrijwilligerswerk bij een peperoogst in Moshav Hamra, 9 november 2023. Foto door Dor Pazuelo/Flash90 via ISRAEL21c


Uit een recent onderzoek uitgevoerd door het MIGAL Galilee Research Institute bleek dat 89 procent van de Israëlische boeren negatief getroffen is door de oorlog in Gaza .


MIGAL, een mega-R&D-centrum dat wordt ondersteund door het Israëlische Ministerie van Wetenschap en Technologie, ontdekte ook dat 96% van de boeren verwacht dat hun bedrijf de komende drie maanden verder zal worden beschadigd.


Minstens 389 boeren namen deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd tussen 26 oktober en 5 november, meldt ISRAEL21c.


Hoewel boeren uit alle delen van het land door de oorlog zijn getroffen, worden boeren uit het zuiden en noorden van Israël geconfronteerd met de meeste uitdagingen, voornamelijk verlies van arbeidskrachten en verstoringen van de marketingactiviteiten.


Boeren uit de grensgebieden hebben ook geen toegang tot hun velden, waarvan sommige tot strijdgebied zijn verklaard, en kunnen de producten niet vrijelijk naar de markt brengen.


Een avocadoplantage in Boven-Galilea. Foto door Tikshorot via ISRAEL21c


De verstoringen hebben geresulteerd in een gemiddelde daling van 35% van de productie en het inkomen voor de Israëlische landbouw in het algemeen, en een daling van 70% voor boeren in het grensgebied met Gaza in het bijzonder.


Het digitale onderzoek werd uitgevoerd door Adam Abramson, landbouweconomisch expert van MIGAL, en Haya Rak Yahalom, manager van het Northern Research and Development Institute . De enquête werd verspreid via sociale netwerken en landbouwkanalen van de overheid. 


Israëlische vrijwilligers oogsten avocado op een boerderij in Boven-Galilea. Foto door Avocado Gal via ISRAEL21c


Abramson zei dat de oorlog een “verwoestende” impact heeft op de landbouw in het land.


“Het herstelvermogen van de sector zal afhangen van ons vermogen om creatieve oplossingen te implementeren die een stabiel personeelsbestand garanderen, nieuwe marketingkanalen openen en de dagelijkse toegang tot de boerderijen veiligstellen. Het vergt out-of-the-box denken en snelle actie”, zegt hij.


“Boeren roepen de regering op om de beperkingen op het werven van buitenlandse werknemers te versoepelen, om financiële prikkels en training voor Israëlische werknemers te bieden, en meer. Ze doen ook een beroep op de regering om voedselzekerheid tot nationale prioriteit te verklaren, subsidies in te voeren, de prijs van water te verlagen, de beschikbaarheid van pesticiden en andere inputs te vergroten, en nationale marketinginitiatieven te creëren.’


Voor de volledige resultaten van het onderzoek, klik hier.

244 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page