top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Biologische NGO biedt eerste hulp aan de gewonde zuidelijke boerderijen van Israël

Vernietigde boerderij aan de grens met Gaza na 7 oktober 2023. Foto met dank aan Organic Israel via ISRAEL21c


Twee jaar geleden richtte een groep boeren en milieuactivisten Organic Israel op met als tweeledig doel: het verbeteren van de milieu- en voedselkwaliteit in Israël, en het leveren van biologische producten aan gezinnen met lage inkomens.


“Toen kwam 7 oktober ”, zegt CEO Guy Rilov tegen ISRAEL21c, “en we besloten alle inspanningen te verschuiven naar onze broederboeren in de otef ”, de grensgemeenschappen bij Gaza .

En zo ontstond Eerste Hulp voor Gewonde Boerderijen.


De Hamas-aanvallen verwoestten boerderijen in deze regio, die naar schatting 70 procent van de Israëlische tomaten, 30% van de aardappelen en 25% van de wortelen, naast vele andere groenten en fruit, evenals melk levert.


“Veel mensen weten het niet, maar de productie van groenten en fruit in dit gebied is cruciaal voor de voedselzekerheid in Israël”, zegt Rilov, daarbij verwijzend naar tomaten, komkommers, paprika's, avocado's en andere populaire producten die daar worden verbouwd.


De mogelijkheid van tekorten en zelfs voedselonzekerheid is reëel. Boeren in het zuiden werden vermoord, gewond of ontvoerd. Anderen zijn opgeroepen voor militaire reservedienst.


De terroristen stalen of beschadigden landbouwwerktuigen en voertuigen – zoals computergestuurde irrigatiesystemen, verpakkingsmachines en tractoren – en verbrandden velden en melkveestalen. Veel koeien kwamen om door de branden of omdat ze niet gemolken konden worden.


Een beschadigde kas waar rode paprika's groeien. Foto door Dudu Michaeli via ISRAEL21c


In kibboets Be'eri, een van de zwaarst getroffen locaties, werd de manager van de avocadoplantages vermoord. Direct na de begrafenis ging zijn broer naar het 250 hectare grote bos om het beschadigde irrigatiesysteem te repareren. Anders zouden de bomen in deze woestijnomgeving doodgaan.


Sommige landbouwgronden bevinden zich nog steeds in gevarenzones, en veel van de buitenlandse werknemers waarvan deze boerderijen afhankelijk zijn, hebben het land verlaten.


Een afgebrand pakstation nabij Zikim. Foto door Dudu Michaeli via ISRAEL21c


Toch moeten groenten worden geoogst, verpakt en verzonden, moeten de velden worden voorbereid op het volgende seizoen en moeten nieuwe gewassen worden geplant naarmate de herfst vordert.


"We zijn klein en hebben niet veel geld, dus zijn we begonnen met het sturen van vrijwilligers om de behoeften van de 25 biologische boerderijen, groot en klein, in de otef in kaart te brengen ", zegt Rilov, 64, een boer die hielp bij het schrijven de internationale biologische ethische code.


“Het was in het begin zelfs erg ingewikkeld om met hen te praten, omdat ze hun boerderijen moesten verlaten en pas dagen of weken later terugkwamen.”


Een boer in Zikim vertelde Organic Israel dat zijn buitenlandse arbeiders elke nacht in een stad zo'n 100 km naar het noorden slapen omdat ze bang zijn om aan de grens te blijven. De boer had moeite om het dagelijkse woon-werkverkeer te betalen, dus dekte de organisatie deze kosten voor de maand oktober.


Een beschadigd geautomatiseerd irrigatiesysteem. Foto door Mishkey Chevel Azza via ISRAEL21c


Een ander meldde dat de terroristen zijn elektrische voertuig verbrandden, waarmee hij arbeiders vervoerde. Organic Israel werkt eraan om een ​​nieuwe voor hem te krijgen.


Eerste hulp zonder bureaucratie


De Israëlische regering zal uiteindelijk enige compensatie bieden voor de schade aan de boerderijen, zegt Rilov.


“Maar de regering draait langzaam en wij wilden snel handelen om kleinschalige 'eerste hulp' te verlenen zonder bureaucratie. Wij vervangen de overheid niet, maar zij weten wel wat wij doen”, legt hij uit.


“Ons kernteam bestaat uit drie mensen: een agronoom, een fondsenwerver en een coördinator – dat ben ik – die met de boeren spreekt. We hebben ook een geweldig team vrijwilligers die de boeren met gevoel weten te benaderen”, zegt hij.


Deze avocadoplantage werd op 7 oktober door terroristen in brand gestoken. Foto door Mishkey Chevel Azza via ISRAEL21c


“We controleren of de behoeften reëel zijn en proberen vervolgens geld in te zamelen om leveranciers voor specifieke behoeften te betalen. We zamelen geld in en geven het meteen uit; wij houden geen cent over. We hebben een fiscaal aftrekbaar platform gebouwd voor Israëlische en Amerikaanse donaties, met de hulp van een vrijwilliger in de hightechindustrie.”


Bewust van transparantie tegenover donoren, waaronder de Wexner Foundation , betaalt Organic Israel leveranciers in plaats van de boeren. 


Geld dat werd gedoneerd voor een nieuw computerirrigatiesysteem, werd bijvoorbeeld rechtstreeks naar de fabrikant gestuurd.


Schade aan een geautomatiseerd irrigatiesysteem. Foto door Mishkey Chevel Azza via ISRAEL21c


De meeste Israëlische boerderijen hebben dringend behoefte aan vrijwilligers voor de oogst en ander landbouwwerk. Biologisch Israël kan niet aan deze behoefte voldoen, maar brengt de boeren in contact met organisaties die vrijwilligers leveren .


Rilov zegt dat hij hoopt dat de vrijwilligers van het project in Israël en de Verenigde Staten voldoende geld kunnen inzamelen om de hulp van Organic Israel uit te breiden naar boeren in het noorden die geëvacueerd zijn vanwege raketten van Hezbollah in Libanon.


Rilovs eigen boerderij, Makura , in het Karmelgebergte, wordt beheerd door zijn zoon. Sinds 1989 teelt hij biologische olijven, wijndruiven, avocado's, citrusvruchten en ander subtropisch fruit. Makura heeft ook een educatief centrum dat kinderen leert over biologische landbouw en milieubescherming.


Voor meer informatie of om te doneren aan Organic Israel's First Aid for Wounded Farms, klik hier.
301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page