top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijna een kwart, 23%, van de Nederlandse jongeren zegt dat de Holocaust een mythe is


Holocaust. Foto via Wikipedia


Het is schokkend maar waar, bijna een kwart van de Nederlandse jongeren, 23%, denkt dat de Holocaust een mythe is, blijkt uit een studie in opdracht van The Claims Conference.


Meer dan de helft van alle respondenten (54% van alle respondenten en 59% van de millennial en gen Z respondenten) weet niet dat er zes miljoen joden zijn vermoord, terwijl 29% gelooft dat twee miljoen of minder joden zijn gedood tijdens de Holocaust. Alarmerend genoeg groeide dit aantal tot 37% van de millennials en Gen Z die geloven dat twee miljoen of minder Joden werden vermoord tijdens de Holocaust.


Volgens de enquêtes die eerder onder deze leeftijdsgroepen zijn uitgevoerd, is het percentage jonge burgers dat denkt dat de Holocaust een mythe is als volgt: 16% in Oostenrijk en Canada, 23% in Frankrijk en 15% in het VK en de VS.


De Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) gaf Schoen Cooperman Research de opdracht om een uitgebreid nationaal onderzoek uit te voeren naar holocaustkennis en -bewustzijn in Nederland. Het voerde 2.000 interviews uit in het hele land.


Ondanks het feit dat het overgrote deel van de Joodse bevolking van Nederland omkwam tijdens de Shoah, noemt een meerderheid van de Nederlandse respondenten (53%), hun land niet als een van de landen waar de Holocaust had plaatsgevonden. Tot slot gelooft meer dan de helft (53%) van de Nederlandse respondenten dat zoiets als de Holocaust vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren.


Een andere zorgwekkende bevinding was dat, op de vraag of ze mensen kenden die geloven dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden, bijna een kwart (24%) van de Nederlandse respondenten, waaronder bijna een derde (32%) van de millennials en Gen Z, zegt dat ze ten minste een paar mensen kennen die geloven dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden.


Na een korte beschrijving van holocaustontkenning zegt 62% van de Nederlandse respondenten dat holocaustontkenning vandaag de dag een probleem is, waaronder 55% van de twee jonge leeftijdsgroepen.


Bijna alle respondenten (94%) hadden voor het onderzoek al van Anne Frank gehoord. Een groot percentage was zich ervan bewust dat ze slachtoffer was van de Holocaust (89%), maar dit aantal lijkt af te nemen met betrekking tot enkele belangrijke feiten, waaronder haar leeftijd toen ze stierf (81%) en dat ze stierf in Bergen Belsen (73%).


Wanneer je bovenstaande percentages leest, is het niet zo verwonderlijk dat onlangs uit een video van De Telegraaf bleek dat jongeren, op de vraag wat ze wisten over de Holocaust, antwoorden: ‘Holocaust? Ik heb echt geen idee wat dat is’

805 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page