top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Binnenkort: menselijke huid die je thuis kunt printen


Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com


Stelt u zich eens voor dat u een cartridge in uw inkjet printer zou kunnen stoppen en een aangepaste printhuid zou kunnen gebruiken om een ​​litteken of vlek te verbergen in plaats van deze te bedekken met make-up of cosmetische chirurgie te ondergaan.


Stel je voor dat chirurgen huid zouden kunnen printen voor brandwondenslachtoffers die een einde zouden maken aan pijnlijke huidtransplantaties.


Deze technologie is in ontwikkeling in Rehovot, Israël, in het laboratorium van de Hebreeuwse Universiteit van seriële ondernemer en uitvinder Prof. Oded Shoseyov .


Zoals beschreven in het artikel van zijn laboratorium in Polymers, is Second Skin een nano dunne film die natuurlijke, gezonde huidtinten, eigenschappen, 3D-structuur en kenmerken zoals sproeten, schoonheidsvlekken of tatoeages nabootst.


Het eerste vrij verkrijgbare "digitale make-up"-product voor thuisgebruik zou zijn als een tijdelijke tatoeage die binnen 10 tot 14 dagen verdwijnt, omdat de huid op natuurlijke wijze van de buitenste lagen afslijt.


“Je maakt een foto van jezelf. Vervolgens open je Photoshop op je computer en teken je je favoriete make-up. Als je helemaal tevreden bent met het resultaat, druk je op de knop”, legt Shoseyov aan ISRAEL21C uit.


Het bestand zou worden verzonden naar uw bestaande printer waarin de gewone inktcartridge wordt vervangen door een cartridge met keratine-melanine-inkt - de componenten van de bovenste huidlaag - en het papier wordt vervangen door nanofilm.


Keratine is een eiwit, terwijl melanine een familie van pigmenten is die de huidskleur dicteren. Keratine en melanine hebben ook beschermende eigenschappen. Shoseyov herinnert ons eraan dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is en ons beschermt tegen de zon, infecties en vooral uitdroging.


De revolutionaire inkt van Shoseyov die deze stoffen bevat, maakt het ineens mogelijk om op de huid te printen.


“De motivatie was dat we in Israël veel jonge mensen hebben die littekens hebben na een trauma in oorlogen. En ik dacht dat we iets beters voor hen konden doen", zei hij.


“Het is niet een enorm aantal mensen. Daarom denken we dat de cosmetica-industrie ook geïnteresseerd kan zijn en dat zal de kans vergroten dat een dergelijke technologie massaal op de markt wordt gebracht."


Huidtransplantaties


Wanneer een groot deel van de huid is vernietigd door trauma of verbranding, zijn mogelijke behandelingen het transplanteren van huid van de patiënt, van een huidbank of van in een laboratorium gekweekt weefsel.


Enten is echter een lang, pijnlijk en duur proces. Bovendien is "het uiterlijk en de functionaliteit van de huid niet hetzelfde als pre-trauma", zegt Ilya Pittel, VP Business Development aan de Yissum tech-transfer tak van de Hebreeuwse Universiteit.


"Wat Second Skin zo slim doet, is de driedimensionale structuur van de huid nabootsen waarin de buitenste lagen in de dermis zijn ingebed", vertelt Pittel aan ISRAEL21c.


Shoseyov legt uit dat chirurgen vóór een huidtransplantatie "de dode cellen van het verbrande of beschadigde weefsel verwijderen, het bedekken met een verband en zeven tot tien dagen wachten tot er nieuw weefsel onder groeit. Daarna verwijderen ze het verband - meestal een zeer pijnlijk proces - en doen dan de huidtransplantatie. En helaas is het eindresultaat niet ideaal.”


Prof. Oded Shoseyov. Foto met dank aan Hebreeuwse Universiteit


Second Skin kan een transplantaat leveren dat precies past bij de grootte en vorm van de wond en de tint van de huid van de patiënt. Het zou in de operatiekamer kunnen worden afgedrukt terwijl de wond wordt gedebrideerd, zegt Shoseyov.


Tijdens het afdrukken haalt de chirurg een paar vetcellen uit de patiënt en neemt ze regeneratieve mesenchymale stamcellen. Deze stamcellen worden op de Second Skin “steiger” geplaatst en daarna wordt de wond afgedekt.


Shoseyov verwacht dat een volkomen normale huid de Second Skin zal vervangen, aangezien deze binnen twee weken op natuurlijke wijze is geëxfolieerd.


Ik heb je onder mijn huid


Chen Nowogrodski, een lid van het laboratorium van prof. Oded Shoseyov. Foto met dank aan Chen Nowogrodski


Maar enten is een veel langere termijn doel voor Shoseyov en laboratoriumleden Chen Nowogrodski en Ido Simon. Voorlopig perfectioneren ze het proces van het thuis printen van de huid.


Daarnaast werken ze samen met nanotech-expert prof. Shlomo Magdassi van de Hebreeuwse Universiteit aan het inbedden van elektronica in Second Skin.


Shoseyov wijst erop dat gezondheidsmonitoring een voor de hand liggende use case is voor e-skin.


Een andere mogelijkheid is om de handstempel die je in pretparken en nachtclubs krijgt te vervangen door een kleine tweedehuidpatch met een RFID-tag om je aanwezigheid te volgen en je aankopen af ​​te rekenen.


Recreatieve VR is een ander potentieel gebruik. Met elektronica ingebed in een e-skin face patch, zou je bijvoorbeeld koude wind kunnen 'voelen' terwijl je virtueel skiet.


Bedrijf #18?


Pittel van Yissum wijst erop dat "Second Skin 3D-geprint kan worden, wat betekent dat de productie ervan veelzijdig is en op een groot aantal plaatsen kan worden uitgevoerd - geprefabriceerd in een farmaceutische faciliteit, ter plaatse in een ziekenhuis of thuis voor actuele cosmetische toepassingen . We overwegen deze technologie te commercialiseren via een startup of door een licentie te krijgen aan een cosmetica- of huidtransplantatiebedrijf.”


Als het een startup wordt, zou Second Skin Shoseyov's 18e bedrijf zijn.


Andere startups die Shoseyov hielp vinden, zijn Melodea (duurzame verpakkingscoatings van cellulose-nanokristallen), Paulee CleanTec (milieuvriendelijke oplossingen voor het beheer van dierlijk en menselijk afval), GemmaCert (onmiddellijke analyse van de potentie van cannabis en hennep), BioBetter (een op tabak gebaseerde platform voor massaproductie van groeifactoren voor kweekvlees) en SavorEat (robottechnologie om op maat gemaakte fastfood uit plantaardige bronnen te leveren).
112 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page