top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Binnenkort op smartphone, bril, en drones: lenzen zo dun als 1/1000 van een haar


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Misschien draagt ​​u een bril terwijl u dit leest of heeft u een mobiele telefoon, verrekijker, virtual reality-headset of telescoop. Ze vertrouwen allemaal op lenzen van hoge kwaliteit, die omvangrijk, duur en zwaar zijn, vooral als het gaat om drones en satellieten, waar elke gram telt.


Dat gaat echter allemaal veranderen. Nieuwe, goedkope, lichtgewicht platte lenzen - ongeveer een duizendste van de dikte van een mensenhaar - zullen de onderzoekslaboratoria naar onze winkels en huizen verplaatsen. Momenteel zijn er verschillende soorten platte-lenstechnologieën beschikbaar. De uitdaging is echter om te weten welke versie het meest geschikt is voor de specifieke toepassing waarvoor deze is ontworpen.


Dit probleem is opgelost door professor Uriel Levy, directeur van het Centrum voor Nanowetenschappen en Nanotechnologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), samen met postdoc-student Dr. Jacob Engelberg. Ze ontwikkelden een standaardmethode om technologieën en ontwerpen voor platte lenzen te vergelijken en publiceerden hun bevindingen in het toonaangevende tijdschrift Nature Photonics.


Nieuwe, platte lenzen bieden duidelijke voordelen ten opzichte van conventionele lenzen. Bij conventionele lenzen geldt: hoe "sterker" de lens (hoe hoger de sterkte), hoe groter de kromming. Verder, hoe groter de lensdiameter, hoe dikker de lens. Dit heeft implicaties - zowel qua gewicht als qua grootte - voor producten, zoals consumentenelektronica, mobiele telefoons, VR-headsets en drones, waarbij het erom gaat ze zo licht mogelijk te maken.


De nieuwe platte lenzen zijn ongelooflijk dun en, zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze plat in plaats van gebogen. Er zijn echter verschillende ontwerpen en technologieën voor platte lenzen op de markt en er zijn maar weinig richtlijnen over welke lens het meest geschikt is voor een bepaalde behoefte.


Verder zijn claims van succes moeilijk te beoordelen, aangezien er geen universeel aanvaarde methode is om deze lenzen te vergelijken. En met een eenvoudige productiemethode, gebaseerd op die gebruikt om siliciumchips te maken, zullen deze nieuwe lenzen extreem goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Engelberg en Levy kwamen tussenbeide om een ​​goede vergelijkingsmethode te creëren. "Het aannemen van de gestandaardiseerde karakteriseringsmethoden die we hebben voorgesteld, zal dit veld helpen vooruitgang te boeken," deelde hij mee.66 weergaven0 opmerkingen
bottom of page