top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Blauw-rood: een helikopter oefening op een gevaarlijke dag met een gronddreiging


Foto Ido Perl via IDF-woordvoerder


Alle squadrons van aanvals- en gevechtshelikopters van de luchtmacht hebben onlangs geoefend in het omgaan met een gronddreiging. De oefening legt naast het gevoel van falen de nadruk op het omgaan met extreme situaties, onder andere met een manoeuvre op lage hoogte en het redden van een piloot. Voor het eerst in de oefening: gebruik van innovatieve technologieën


De tijd is 18.00 uur. Er klinkt een springsirene in het squadron. De vliegtuigbemanningen trekken een overall aan, rennen naar de helikopter en doen mee aan de uitval in het zuiden. Het was geen echte sprong, maar een oefening waarbij ze een piloot op het water moesten redden, diverse gronddreigingen moesten ontwijken, problemen die zich voordeden moesten oplossen en toch door moesten naar de volgende missie. Hetzelfde geldt voor de volgende dag en de dagen daarna, gedurende de hele week. Alle helikoptersquadrons van de luchtmacht oefenden op Enemy Day onder leiding van Squadron 115 ("The Flying Dragon"). Als ik hem zie, ziet hij mij

De oefening behandelde vele soorten bedreigingen vanaf de grond, waaronder vuurwerk en TKA-batterijen (grond-luchtraketten), waarbij in plaats van raketten elektronische middelen werden gebruikt om het raken van de helikopter te simuleren zonder daadwerkelijk het raken. De oefening wordt om de zes maanden elk jaar uitgevoerd en vindt elke keer plaats op een andere topografische locatie om verschillende soorten taken te oefenen. Deze keer was de training in het zuiden.


Foto Roy Kor via IDF-woordvoerder


"De teams bevinden zich momenteel voor alles in een vijandig land. De oefening simuleert hun realiteit op die momenten van extremen, zoals in real-time missies', zei de leider van de oefening, Capt. S., een vliegtuigbemanningsjager in de HC (noodopstelling) in het 115 squadron.


"De woestijn is een uitdagende locatie vanwege de open en lege ruimte, maar het maakt het ook mogelijk om breder te manoeuvreren", legt kapitein S. uit, eraan toevoegend: "In een situatie waarin ik een raket zie, ziet hij mij ook, en dus heb ik minder tijd om het te ontwijken. Dit is een situatie die zich in elke missie kan voordoen - we moeten ons voorbereiden op elke extreme situatie. Je weet nooit waar een tactisch luchtverdedigingsinstrument zal worden gestationeerd in een vijandelijk land."


Elke dag deden verschillende squadrons mee aan de oefening. Op sommige dagen deden alleen "Owl" (Black Hawk) helikopters mee, en op sommige dagen deden alleen "Yasor" (CH-53) helikopters en gevechtshelikopters mee. "In de spelregels zijn de gesimuleerde raketten gelijk aan echte raketten. De aanvalshelikopters zijn er om de aanvalshelikopter te bewaken, die troepen uit de grond haalt. In deze oefening simuleren grondtroepen Israëlische troepen die we na hun missie moeten redden. Na de redding moeten de helikopters manoeuvreren en ontsnappen terwijl ze de aanvalshelikopters bewaken en onderscheppingspogingen vermijden", legt kapitein S. "Manoeuvreren op lage hoogte is geen gemakkelijke uitdaging. De batterij van de oefening weet hoe te vertellen of de helikopter goed manoeuvreerde toen er een knaller op werd afgevuurd, en of de knaller hem raakte. Als de vliegtuigbemanning niet opgewassen is tegen de taak in de oefening zullen ze door moeten naar de volgende missie en het feit moeten verwerken dat ze niet zijn geslaagd, hier komt de echte uitdaging.'Omgaan met falen

Voor elk type dreiging is er een tol (gevechtsdoctrine). Een van de sterke punten van 115 is de mogelijkheid om een ​​dynamische training te produceren die reageert op de arena. Het squadron probeert te begrijpen wat het beleid van de vijand is en geeft aan de hand daarvan de helikopters de training in dezelfde configuratie.


"Voor het eerst in de oefening werden innovatieve batterijen van het Rafael-systeem (Military Development Authority) gebruikt", aldus majoor L., commandant van de Combined Arms in het 115th Squadron. Iets waar de vliegtuigbemanningen veel over discussiëren en in dat geval zullen we de bemanningen in zeer uitdagende situaties zien raken, tot het punt waarop ze mislukken, om te zien hoe ze zich niet door de mislukking laten bezighouden en toch slagen en voor de volgende missie praten over wat we zullen doen in een staat van falen en ermee omgaan in de lucht."


Foto Amit Agronov via IDF-woordvoerder


"Omgaan met mislukkingen is een echte noodzaak in veel situaties die we in de lucht zullen hebben", concludeert majoor L. "Dit is hoe we ons voorbereiden op scenario's in de volgende oorlog. Het is belangrijk dat we trainen om door te vechten en zo goed mogelijk voorbereid zijn voor het moment van de waarheid."

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page