top of page
 • Barak Ravid

Blinken drong er bij Abbas op aan om het Amerikaanse veiligheidsplan te accepteren


Screenshot YouTube


Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken drong er bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas op aan om een ​​Amerikaans veiligheidsplan te accepteren en uit te voeren dat gericht is op het herstel van de controle van de Palestijnse Autoriteit over de steden Jenin en Nablus, die centra van onrust zijn geworden op de bezette Westelijke Jordaanoever, vertelden Amerikaanse en Israëlische functionarissen mij, schrijft Barak Ravid.


Het nieuws sturen: de regering Biden zoekt naar manieren om de situatie op de Westelijke Jordaanoever te de-escaleren en te voorkomen dat deze verslechtert tot een derde intifada. Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeggen dat ze de afname van de veiligheidscontrole van de PA zien als een belangrijke reden voor de escalatie.

Snel inhalen: de PA en haar veiligheidstroepen zijn de afgelopen drie jaar verzwakt, vooral op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, waar ze geen steun van de bevolking hebben vanwege een aanhoudende economische crisis, vermeende corruptie en het gebrek aan vooruitgang in de Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

 • Dit heeft ertoe geleid dat de PA feitelijk de controle over Jenin en zijn vluchtelingenkamp is kwijtgeraakt, die nu grotendeels worden gecontroleerd door gewapende groepen die banden hebben met de Islamitische Jihad en Hamas, evenals door Fatah leden die zich niet houden aan het leiderschap van de PA.

 • De PA heeft meer controle in Nablus, maar ook gewapende milities die niet gelieerd zijn aan enige politieke factie krijgen voet aan de grond, vooral onder jonge Palestijnen.

 • In de twee steden zijn het afgelopen jaar opgevoerde Israëlische militaire invallen geweest. Veel van de Palestijnen die recente aanvallen hebben uitgevoerd tegen Israëlische soldaten en kolonisten, evenals burgers in Israël, zijn afkomstig uit deze twee steden.

 • Israëlische functionarissen zeggen dat het Israëlische leger Jenin binnenvalt omdat de veiligheidstroepen van de PA het niet zelf doen. Palestijnse functionarissen zeggen dat de Israëlische invallen hun vermogen en legitimiteit om op te treden tegen de milities aantasten.

Het laatste: In de dagen voor het bezoek van Blinken zag de Westelijke Jordaanoever de ernstigste escalatie in meer dan tien jaar nadat het Israëlische leger donderdag 10 Palestijnen had gedood tijdens een inval in het vluchtelingenkamp Jenin.

 • De meeste doden waren gewapende leden van Hamas en de Islamitische Jihad, maar ook een oudere vrouw werd gedood en minstens een dozijn burgers raakten gewond.

 • Uren na de inval schortte de PA haar veiligheidscoördinatie met Israël op, uit bezorgdheid dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever nog verder zou kunnen verslechteren.

 • Een dag later doodde een Palestijnse man uit Oost-Jeruzalem zeven Israëli's buiten een synagoge in Jeruzalem in wat de dodelijkste aanval op Israëli's was sinds 2008.

Achter de schermen: tijdens zijn ontmoeting met Abbas gisteren in Ramallah benadrukte Blinken dat een van de belangrijkste stappen die de PA moet nemen om de veiligheidssituatie te de-escaleren, is het accepteren en uitvoeren van een veiligheidsplan dat is opgesteld door de Amerikaanse veiligheidsdienst coördinator luitenant-generaal Michael Fenzel, zeggen Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

 • Volgens de Amerikaanse en Israëlische functionarissen beschrijft het plan van Fenzel hoe de Palestijnse veiligheidstroepen de controle over de noordelijke Westelijke Jordaanoever terug kunnen krijgen, voornamelijk in Jenin maar ook in Nablus.

 • Het plan omvat de training van een speciale Palestijnse strijdmacht die in dit gebied zal worden ingezet om de milities tegen te gaan, aldus de functionarissen.

 • Fenzel presenteerde zijn plan enkele weken geleden aan de Israëlische regering en de PA.

98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page