top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

BLOEDGELD: Palestijnse leiders betaalden $ 1.183.257 aan terroristen die in 2001 pizzeria opbliezen


Foto via The Malki Foundation


Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat de terreuraanval op pizzarestaurant Sbarro in Jeruzalem plaatsvond waarbij 15 mensen werden vermoord, waaronder 5 leden van de uit Nederland afkomstige familie Schijvenschuurder, en 130 mensen gewond raakten.


Als beloning voor het uitvoeren van de aanslag betaalt de Palestijnse Autoriteit (PA) elke maand in totaal US $ 8.006 aan de gevangengenomen terroristen en de families van de dode terroristen die bij de aanslag betrokken waren, aldus Palestinian Media Watch (PMW).


Inmiddels heeft de PA aan Abdullah Barghouti, de terrorist die de bom heeft gebouwd en verantwoordelijk is voor de moord op 67 mensen bij verschillende aanslagen, een cumulatief bedrag van 285.571 dollar betaald. Elke maand betaalt de PA hem een ​​salaris van US$2.255. Bovendien heeft de PA de familie van de zelfmoordterrorist 68.498 dollar betaald. Elke maand blijft de PA zijn gezin een toelage van 432 dollar betalen. Ter vergelijking, het minimumloon in de PA is omgerekend US$44 per maand.


De maandelijkse salarisbetalingen door de Palestijnse Autoriteit aan de gevangengenomen terroristen zijn niet zomaar een gril. Ze zijn eerder vastgelegd in de PA-wet van gevangenen en vrijgelaten gevangenen, nr. 19 van 2004 en voorschriften die op grond van die wet zijn uitgevaardigd.


Zo bepaalt "Regeringsbesluit nr. (23) voor 2010 betreffende een regeling voor de betaling van een maandsalaris aan de gevangene" de salarisschaal die de PA betaalt aan gevangengenomen terroristen, inclusief extra voordelen voor getrouwde terroristen, terroristen die kinderen hebben en terroristen die ingezetenen of staatsburgers zijn van de staat Israël.


Naast de kwestie van betalingen, bepaalt sectie 4 van de Wet op Gevangenen dat de PA geen vredesakkoord zal ondertekenen "zonder de vrijlating van alle gevangenen", inclusief terroristen zoals Sbarro terrorist Abdullah Barghouti en honderden andere terroristen zoals hij, die verantwoordelijk zijn voor voor het doden van duizenden mensen.

De PA-betalingen aan de families van de dode terroristen (de zogenaamde “martelaren”) zijn niet bij wet geregeld. In plaats daarvan worden deze betalingen gedaan op basis van interne voorschriften van het PLO-instituut voor de zorg voor de gezinnen van de martelaren en gewonden, dat volledig wordt gefinancierd door de PA.


Een van de belangrijkste terroristen bij de aanslag op restaurant Sbarro was Ahlam Tamimi. Tamimi heeft bekend het doelwit van de aanval te hebben gekozen en de zelfmoordterrorist naar het restaurant te hebben geleid. Hoewel Tamimi werd veroordeeld tot 15 cumulatieve levenslange gevangenisstraffen, woont ze momenteel in Jordanië nadat ze werd vrijgelaten als onderdeel van het eerste deel van de deal om de vrijlating door Hamas van de ontvoerde IDF-soldaat, Gilad Shalit, te verzekeren.


Voordat ze werd vrijgelaten, werd Tamimi geïnterviewd op het Israëlische kanaal 1, en het interview werd uitgezonden op PA TV. Nadat ze had uitgelegd dat zij degene was die het doelwit van de aanval had gekozen, werd Tamimi gevraagd of ze wist hoeveel kinderen er bij de aanval waren omgekomen. Toen ze hoorde dat er 8 kinderen waren vermoord, kwam er een grote glimlach op haar gezicht.

Israëlische interviewer: "Wie koos Sbarro als doelwit?"

Tamimi: een martelaarzoeker heeft een heel bijzonder karakter en ik stond versteld van zijn grote wens om de operatie uit te voeren, zijn grote wens om over te gaan naar een ander leven. Hoe mooi is het als je een persoon maakt - [begint de zin opnieuw] [Stel dat] er een arme is en je hem veel geld geeft. Hij zal gelukkig zijn en jijzelf zult blij zijn dat je voor hem het gelukkige leven hebt gerealiseerd dat hij wilde. Het was mijn taak om voor deze martelaarzoeker het gelukkige leven te realiseren dat hij wilde." Hij zal gelukkig zijn en jijzelf zult blij zijn dat je voor hem het gelukkige leven hebt gerealiseerd dat hij wilde. Het was mijn taak om voor deze martelaarzoeker het gelukkige leven te realiseren dat hij wilde." Hij zal gelukkig zijn en jijzelf zult blij zijn dat je voor hem het gelukkige leven hebt gerealiseerd dat hij wilde. Het was mijn taak om voor deze martelaarzoeker het gelukkige leven te realiseren dat hij wilde."

Interviewer: "Dacht je niet aan de mensen die in het restaurant waren? De kinderen? De families?"

Tamimi: "Nee."

Tamimi: "Ik heb geen spijt, en geen enkele Palestijnse gevangene heeft spijt van wat hij of zij heeft gedaan. We waren onszelf aan het verdedigen. Waar zouden we spijt van moeten hebben? Moeten we spijt hebben dat we onszelf hebben verdedigd? een andere van hen vermoord? We hebben er geen spijt van.'

Interviewer: "Weet je hoeveel kinderen er in het restaurant zijn vermoord?"

Tamimi: "Drie kinderen werden gedood bij de operatie, denk ik. [Glimlacht.]"

Interviewer: "Acht."

Tamimi: "Acht?! [Glimlacht.] Acht." [Officiële PA TV, 23 oktober 2011]


Een paar dagen na haar vrijlating werd Tamimi opnieuw geïnterviewd, dit keer voor een Jordaans netwerk. In het interview legde Tamimi uit dat ze geen spijt heeft van haar betrokkenheid bij de aanval en loofde ze Allah voor het succesvol maken van de aanval.

"Natuurlijk. Ik heb geen spijt van wat er is gebeurd, absoluut niet. Dat is de weg; ik geef mezelf ter wille van Allah, aan Jihad voor Allah. Ik heb [mijn missie] uitgevoerd en Allah heeft me succesvol gemaakt: je kent de aantal slachtoffers die werden gedood. Dat alles was te danken aan het succes van Allah. Verwacht je dat ik stop met wat ik deed, zeggende [ik heb er spijt van]? Spijt is iets dat uitgesloten is. Als de tijd terug zou kunnen gaan, Ik zou uitvoeren wat ik deed, op dezelfde manier." [ammonnews.net (Jordaanse website), 19 oktober 2011]
157 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page